Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorPolat, Sevim
dc.contributor.authorGür, İbrahim
dc.date.accessioned2024-10-03T12:12:24Z
dc.date.available2024-10-03T12:12:24Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationGür, İ., & Polat, S. (2023). Seasonal Changes in Proximate and Bioactive Compounds of Brown and Red Seaweeds from İskenderun Bay, the North-Eastern Mediterranean Sea. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 6(1), 33-43. https://doi.org/10.46384/jmsf.1265503en_US
dc.identifier.issn2651-5326
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.46384/jmsf.1265503
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/78777/1265503
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6508
dc.description.abstractProximate and bioactive compounds (total phenolic, flavonoid, chlorophyll-a and total carotenoid contents) of three brown seaweeds (Dictyota dichotoma, Padina pavonica, Stypopodium schimperi) and a red seaweed (Jania rubens) from the north-eastern Mediterranean Sea (İskenderun Bay) were investigated seasonally at three sampling sites. Seasonal variations were found for all of the parameters studied. The highest ash content was in J. rubens (77.7%) in the spring. The results showed that J. rubens is a rich source with respect to mineral content. D. dichotoma had the highest crude protein content, whereas S. schimperi contained the most lipids. Phenolics ranged between 34.6 - 107.0 mg GAE/g dw. The highest total phenolics were found in S. schimperi in the summer, and the lowest in P. pavonica in the spring. The flavonoid contents (9.05-10.6 mg QE/g dw) were higher in brown seaweeds than that in the red seaweed. Moreover, chlorophyll-a and carotenoids levels were highest in D. dichotoma (4.53 and 2.83 mg/g, respectively) during the autumn. The results revealed that the biochemical composition of the examined seaweeds showed significant changes depending on the species, location and seasons.en_US
dc.description.abstractKuzeydoğu Akdeniz'de (İskenderun Körfezi) dağılım gösteren üç kahverengi (Dictyota dichotoma, Padina pavonica, Stypopodium schimperi) ve bir kırmızı makroalgin (Jania rubens) temel besin maddesi ve biyoaktif bileşikleri (toplam fenolik, flavonoid, klorofil-a ve toplam karotenoid içerikleri) üç örnekleme istasyonunda mevsimsel olarak incelenmiştir. İncelenen tüm parametrelerin mevsimsel değişimler gösterdiği belirlenmiştir. En yüksek kül içeriği ilkbaharda J. rubens türünde (%77.7) bulunmuştur. Sonuçlar, bu türün zengin bir mineral kaynağı olduğunu göstermiştir. D. dichotoma en yüksek ham protein içeriğine, S. schimperi ise en fazla lipit içeriğine sahip tür olmuştur. Makroalglerde fenolik madde içeriği 34.6 ile 107.0 mg GAE/g kuru ağ. arasında değişmiştir. Toplam fenolik madde miktarı yazın S. schimperi türünde en yüksek düzeye ulaşırken, en düşük değer ilkbaharda P. pavonica türünde bulunmuştur. Flavonoid içerikleri (9.05-10.6 mg QE/g kuru ağ.) kahverengi deniz yosunlarında kırmızı deniz yosunundan daha yüksek bulunmuştur. Klorofil-a ve karotenoid içeriği ise D. dichotoma türünde sonbahar mevsiminde en yüksek düzeylerde (sırasıyla 4.53 ve 2.83 mg/g) bulunmuştur. Sonuçlar, incelenen makroalg türlerinin biyokimyasal kompozisyonunun türe, lokaliteye ve mevsimlere bağlı olarak belirgin değişimler gösterebileceğini ortaya koymuştur.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSeaweeden_US
dc.subjectProximate compositionen_US
dc.subjectBioactive compoundsen_US
dc.subjectPhenolicsen_US
dc.subjectFlavonoidsen_US
dc.subjectMakroalgen_US
dc.subjectTemel besin maddesi kompozisyonuen_US
dc.subjectBiyoaktif bileşikleren_US
dc.subjectFenoliken_US
dc.subjectFlavonoiden_US
dc.titleSeasonal Changes in Proximate and Bioactive Compounds of Brown and Red Seaweeds from İskenderun Bay, the North-Eastern Mediterranean Seaen_US
dc.title.alternativeİskenderun Körfezi'ndeki (Kuzeydoğu Akdeniz) Kahverengi ve Kırmızı Makroalglerin Temel Besin Maddesi ve Biyoaktif Bileşiklerindeki Mevsimsel Değişimleren_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofÇanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheriesen_US
dc.departmentSeçinizen_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage33en_US
dc.identifier.endpage43en_US
dc.identifier.doi10.46384/jmsf.1265503en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US
dc.identifier.trdizinid1191072en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record