Seasonal Changes in Proximate and Bioactive Compounds of Brown and Red Seaweeds from İskenderun Bay, the North-Eastern Mediterranean Sea
Citation
Gür, İ., & Polat, S. (2023). Seasonal Changes in Proximate and Bioactive Compounds of Brown and Red Seaweeds from İskenderun Bay, the North-Eastern Mediterranean Sea. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 6(1), 33-43. https://doi.org/10.46384/jmsf.1265503Abstract
Proximate and bioactive compounds (total phenolic, flavonoid, chlorophyll-a and total
carotenoid contents) of three brown seaweeds (Dictyota dichotoma, Padina pavonica, Stypopodium
schimperi) and a red seaweed (Jania rubens) from the north-eastern Mediterranean Sea (İskenderun
Bay) were investigated seasonally at three sampling sites. Seasonal variations were found for all of
the parameters studied. The highest ash content was in J. rubens (77.7%) in the spring. The results
showed that J. rubens is a rich source with respect to mineral content. D. dichotoma had the highest
crude protein content, whereas S. schimperi contained the most lipids. Phenolics ranged between 34.6
- 107.0 mg GAE/g dw. The highest total phenolics were found in S. schimperi in the summer, and the
lowest in P. pavonica in the spring. The flavonoid contents (9.05-10.6 mg QE/g dw) were higher in
brown seaweeds than that in the red seaweed. Moreover, chlorophyll-a and carotenoids levels were
highest in D. dichotoma (4.53 and 2.83 mg/g, respectively) during the autumn. The results revealed
that the biochemical composition of the examined seaweeds showed significant changes depending
on the species, location and seasons. Kuzeydoğu Akdeniz'de (İskenderun Körfezi) dağılım gösteren üç kahverengi (Dictyota
dichotoma, Padina pavonica, Stypopodium schimperi) ve bir kırmızı makroalgin (Jania rubens)
temel besin maddesi ve biyoaktif bileşikleri (toplam fenolik, flavonoid, klorofil-a ve toplam
karotenoid içerikleri) üç örnekleme istasyonunda mevsimsel olarak incelenmiştir. İncelenen tüm
parametrelerin mevsimsel değişimler gösterdiği belirlenmiştir. En yüksek kül içeriği ilkbaharda J.
rubens türünde (%77.7) bulunmuştur. Sonuçlar, bu türün zengin bir mineral kaynağı olduğunu
göstermiştir. D. dichotoma en yüksek ham protein içeriğine, S. schimperi ise en fazla lipit içeriğine
sahip tür olmuştur. Makroalglerde fenolik madde içeriği 34.6 ile 107.0 mg GAE/g kuru ağ. arasında
değişmiştir. Toplam fenolik madde miktarı yazın S. schimperi türünde en yüksek düzeye ulaşırken,
en düşük değer ilkbaharda P. pavonica türünde bulunmuştur. Flavonoid içerikleri (9.05-10.6 mg
QE/g kuru ağ.) kahverengi deniz yosunlarında kırmızı deniz yosunundan daha yüksek bulunmuştur.
Klorofil-a ve karotenoid içeriği ise D. dichotoma türünde sonbahar mevsiminde en yüksek
düzeylerde (sırasıyla 4.53 ve 2.83 mg/g) bulunmuştur. Sonuçlar, incelenen makroalg türlerinin
biyokimyasal kompozisyonunun türe, lokaliteye ve mevsimlere bağlı olarak belirgin değişimler
gösterebileceğini ortaya koymuştur.
Volume
6Issue
1URI
https://doi.org/10.46384/jmsf.1265503https://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/78777/1265503
https://hdl.handle.net/20.500.12428/6508