Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi İllerinde Su Ürünleri Avcılığı ve Yetiştiriciliği
Künye
Çiçek, E., Sungur, S., & Öz, M. (2020). Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi İllerinde Su Ürünleri Avcılığı ve Yetiştiriciliği. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 3(1), 51-56. https://doi.org/10.46384/jmsf.730371Özet
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi kapsamındaki illerde su ürünleri avcılık ve yetiştiricilik istatistikleri incelenerek mevcut durum ortaya konmuştur. KOP Bölgesinde Türkiye’nin toplam su ürünleri üretiminin %1,12’lik kısmı gerçekleştirilmektedir. Bölgede en fazla yetiştiriciliği yapılan tür gökkuşağı alabalığı (%98,5) olup çok az miktarlarda tilapya (%0,9) ve sazan (%0,6) yetiştirilmektedir. Kırıkkale ve Aksaray illerinde hiçbir su ürünleri yetiştiriciliği yapılmamakta iken en fazla yetiştiricilik Kırşehir (%35,2), Yozgat (%24,5) ve Karaman (%24,3) illerinde gerçekleştirilmektedir. KOP Bölgesinde 2018 yılı itibariyle 3.259 ton su ürünleri avcılığı yapılmış olup bu değer Türkiye’nin toplam su ürünleri avcılığının %10,8’ine tekabül etmektedir. 2016-2018 yılları ortalamasına göre en yüksek avcılık Yozgat (%36,5) İlinde gerçekleştirilmiş olup bunu Kırşehir (%30,0) ve Konya (%23,6) illeri izlemektedir. Tür bazında ise en yüksek avcılık değerine sahip tür %37,5’lik oran ile gümüş balığı olup bunu sırasıyla gümüşi havuz balığı (%36,5), sazan (%12,8), sudak (%5,8) ve kerevit (%2,4) izlemektedir. Diğer türler ise %1,0 civarında veya daha düşük oranlarda avlanmaktadır. KOP Bölgesinde avcılıktan elde edilen ürün miktarının arttırılmasına yönelik olarak sürdürülebilir avcılık ilkeleri doğrultusunda stratejiler geliştirilmesi ve uygun alanlarda yetiştiriciliğin desteklenmesi gerekmektedir. In the provinces covered by Konya Plain Project (KOP) Regional Development Administration,
fishing and aquaculture statistics were examined and the current situation was revealed. Approximately, 1.12%
of Turkey's total aquaculture production is carried out in KOP. Rainbow trout (98.5%) is the most commonly
cultivated species in the region and tilapia (0.9%) and carp (0.6%) are grown in small amounts. No aquaculture
is carried out in Kirikkale and Aksaray provinces, and the highest production is in Kirsehir (35.2%), Yozgat
(24.5%) and Karaman (24.3%), respectively. In 2018, a total of 3.259 tons captured in KOP, corresponding to
10.8% of total fishing catch in Turkey. During 2016-2018, the highest mean yields from fishing was realized in
Yozgat (36.5%) followed by Kirsehir (30.0%) and Konya (23.6%). With regard to species composition, big-
scale sand smelt had the highest catch rate with 37.5% and followed by gibel carp (36.5%), common carp
(12.8%), zander (5.8%) and crayfish (2.4%), respectively. The catch rate of all other species was around 1.0%
or less. In order to increase the amount of yields from fisheries in the KOP region, strategies should be developed
in line with the principles of sustainable fishing and aquaculture-based production should be promoted in suitable
areas.
Cilt
3Sayı
1Bağlantı
https://doi.org/10.46384/jmsf.730371https://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/55763/730371
https://hdl.handle.net/20.500.12428/6436