Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorÇiçek, Erdoğan
dc.contributor.authorSungur, Sevil
dc.contributor.authorÖz, Mustafa
dc.date.accessioned2024-09-09T11:55:57Z
dc.date.available2024-09-09T11:55:57Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.citationÇiçek, E., Sungur, S., & Öz, M. (2020). Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi İllerinde Su Ürünleri Avcılığı ve Yetiştiriciliği. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 3(1), 51-56. https://doi.org/10.46384/jmsf.730371en_US
dc.identifier.issn2651-5326
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.46384/jmsf.730371
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/55763/730371
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6436
dc.description.abstractKonya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi kapsamındaki illerde su ürünleri avcılık ve yetiştiricilik istatistikleri incelenerek mevcut durum ortaya konmuştur. KOP Bölgesinde Türkiye’nin toplam su ürünleri üretiminin %1,12’lik kısmı gerçekleştirilmektedir. Bölgede en fazla yetiştiriciliği yapılan tür gökkuşağı alabalığı (%98,5) olup çok az miktarlarda tilapya (%0,9) ve sazan (%0,6) yetiştirilmektedir. Kırıkkale ve Aksaray illerinde hiçbir su ürünleri yetiştiriciliği yapılmamakta iken en fazla yetiştiricilik Kırşehir (%35,2), Yozgat (%24,5) ve Karaman (%24,3) illerinde gerçekleştirilmektedir. KOP Bölgesinde 2018 yılı itibariyle 3.259 ton su ürünleri avcılığı yapılmış olup bu değer Türkiye’nin toplam su ürünleri avcılığının %10,8’ine tekabül etmektedir. 2016-2018 yılları ortalamasına göre en yüksek avcılık Yozgat (%36,5) İlinde gerçekleştirilmiş olup bunu Kırşehir (%30,0) ve Konya (%23,6) illeri izlemektedir. Tür bazında ise en yüksek avcılık değerine sahip tür %37,5’lik oran ile gümüş balığı olup bunu sırasıyla gümüşi havuz balığı (%36,5), sazan (%12,8), sudak (%5,8) ve kerevit (%2,4) izlemektedir. Diğer türler ise %1,0 civarında veya daha düşük oranlarda avlanmaktadır. KOP Bölgesinde avcılıktan elde edilen ürün miktarının arttırılmasına yönelik olarak sürdürülebilir avcılık ilkeleri doğrultusunda stratejiler geliştirilmesi ve uygun alanlarda yetiştiriciliğin desteklenmesi gerekmektedir.en_US
dc.description.abstractIn the provinces covered by Konya Plain Project (KOP) Regional Development Administration, fishing and aquaculture statistics were examined and the current situation was revealed. Approximately, 1.12% of Turkey's total aquaculture production is carried out in KOP. Rainbow trout (98.5%) is the most commonly cultivated species in the region and tilapia (0.9%) and carp (0.6%) are grown in small amounts. No aquaculture is carried out in Kirikkale and Aksaray provinces, and the highest production is in Kirsehir (35.2%), Yozgat (24.5%) and Karaman (24.3%), respectively. In 2018, a total of 3.259 tons captured in KOP, corresponding to 10.8% of total fishing catch in Turkey. During 2016-2018, the highest mean yields from fishing was realized in Yozgat (36.5%) followed by Kirsehir (30.0%) and Konya (23.6%). With regard to species composition, big- scale sand smelt had the highest catch rate with 37.5% and followed by gibel carp (36.5%), common carp (12.8%), zander (5.8%) and crayfish (2.4%), respectively. The catch rate of all other species was around 1.0% or less. In order to increase the amount of yields from fisheries in the KOP region, strategies should be developed in line with the principles of sustainable fishing and aquaculture-based production should be promoted in suitable areas.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKonyaen_US
dc.subjectKaramanen_US
dc.subjectNevşehiren_US
dc.subjectNiğdeen_US
dc.subjectAksarayen_US
dc.subjectKırşehiren_US
dc.subjectKırıkkaleen_US
dc.subjectYozgaten_US
dc.subjectSu Ürünleri Avcılığıen_US
dc.subjectSu Ürünleri Yetiştiricliğien_US
dc.titleKonya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi İllerinde Su Ürünleri Avcılığı ve Yetiştiriciliğien_US
dc.title.alternativeFishing and Aquaculture in the Provinces of Konya Plain Project Regional Development Administrationen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofÇanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheriesen_US
dc.departmentSeçinizen_US
dc.identifier.volume3en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage51en_US
dc.identifier.endpage56en_US
dc.identifier.doi10.46384/jmsf.730371en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record