Enstitüler: Recent submissions
Now showing items 1241-1260 of 1881
-
Süte uygulanan ön işlemler ve peynir üretiminde probiyotik mikroorganizmalar ile Clostridium difficile'nin önlenmesi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Bu çalışmada, süt ve peynirlerde C.difficile varlığının araştırılması, süte uygulanan baktofugasyon ve ısısal işlemlerin C.difficile'nin kontrolündeki etkisinin belirlenmesi ve probiyotik mikroorganizmaların C.difficile ... -
Postkardiyotomik şokta uygulanan venoarteriyal Ecmo'da oksijenatör performans süresine etki eden faktörlerin analizi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Çalışmanın amacı ortalama kullanma süresi olan Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu (ECMO)'nun verimliliğine etki eden faktörlerin analizini yapmaktır. Elde edilen sonuçlara göre oksijenatör verimliliğinin azaldığı koşulları ... -
Kokorecin mikrobiyolojik kalitesinin ve Clostridium difficile riskinin belirlenmesi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Bu çalışmada kokoreç örnekleri Çanakkale, Bursa, İzmir ve Balıkesir illerinden temin edilmiştir. Çiğ ve pişmiş olarak satılan kokoreçlerden toplam 140 örnek alınmıştır. Kokoreç örneklerinin mikrobiyolojik kalitelerinin ... -
Bazı üretim parametrelerinin keçi peynirinin peptit profili ve in vitro biyoerişilebilirliği üzerine etkilerinin belirlenmesi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Bu tezde; ısıl işlem, starter kültür ve bitkisel pıhtılaştırıcının keçi peynirinin peptit profili ve biyoaktif peptitlerinin in vitro biyoerişilebilirlikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla; çiğ ve ısıl işlem ... -
Transgender erkek bireylerin cinsiyet uyum sürecinde hormon terapisi ile ses değişimi ve müzikal performansa etkisi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Bu araştırmada Transgender erkek bireylerin cinsiyet uyum sürecinde aldıkları testosteron hormonunun bir etkisi olan ses değişimleri incelenmiştir. Yaşanan ses değişimlerinin trans bireyin müzikal performansına ilişkin ... -
Gıda aşırı duyarlılığı olan kişilerin gastronomi turizmine yönelik bakış açılarının ve deneyimlerinin belirlenmesi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)İnsanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için beslenmeleri gerekmektedir. Ancak yaş, cinsiyet, etik nedenler, kronik rahatsızlıklar gibi çeşitli nedenlerden dolayı bireylerin beslenme şekilleri değişmektedir. İnsanların ... -
Antosiyaninler ile zenginleştirilmiş yumuşak şeker formülasyonlarının ve kalorisi azaltılmış alternatiflerinin geliştirilmesi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Antosiyanin pigmentlerince zengin nar konsantresi, nar suyu ve aronya püresi içeren yumuşak şeker ürünleri ile düşük kalorili alternatiflerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ön denemeler ve gerçekleştirilen tüketici beğeni ... -
Dijital gayrimenkul için inşaat 4.0
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Kullanılan malzeme ve uygulamaların sürdürülebilir olmaması nedeniyle verimin düşük olduğu günümüz gayrimenkul sektörü; deneyimlerimizi oluşturacak yaşam alanlarını uygun fiyatlarla oluşturamaması, konut üretim talebini ... -
Soğuk preslenmiş kuşburnu (Rosa canina L.) çekirdek yağının fonksiyonel ürün niteliklerinin araştırılması
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Bu yüksek lisans tez çalışmasında; soğuk pres tekniğiyle üretilmiş kuşburnu çekirdek yağının fiziko-kimyasal özellikleri, bileşimi ve uçucu aromatik bileşenleri analiz edilmiş ve duyusal tanımlama testleri yapılmıştır. ... -
Eceabat yöresinde yetişen chardonnay, cabernet sauvıgnon ve kalecik karasıüzümlerinin doğal tatlı şarap üretimine uygunluğunun belirlenmesi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Bu çalışmada Çanakkale Eceabat yöresinde yetiştirilen Chardonnay, Cabernet Sauvignon ve Kalecik Karası üzümlerinin kurutma yöntemi uygulanarak doğal tatlı şarap üretimine uygunluğu araştırılmıştır. Çalışma kapsamında ... -
Sürülebilir çeşnili lor peyniri üretim alternatifleri ve karakteristik özellikleri
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Bu tez kapsamında krema ve eritme tuzu ilave edilerek sürülebilir yapı kazanan lor peynirinin fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özelliklerinin depolama boyunca değişimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu ... -
Taze yumurtanın depolama stabilitesinin arttırılmasında şellak ve şellak-nanopartikül kaplama uygulamalarının etkisi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Bu çalışmanın temel amacı, %1, %4, %8 a/a konsantrasyonlarında hazırlanmış şellak ve %1 şellak ve biyo-nanokompozit (montmorillonite-MMT) ile birleştirilmiş şellakın (%1-a/a) oda sıcaklığında 30 günlük depolama boyunca ... -
Farklı kesitler ve kesit titreşimleri için optiksel kırınım analizi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Lazerin icadı ile birlikte optik metroloji tekniklerinde büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Bu teknikler ile alan, hacim, uzunluk gibi birçok niceliğin ölçümü hassas bir şekilde yapılabilmektedir. Bu açıdan bakıldığında ... -
Gastrofizik bağlamında duyusal unsurların tat algısına etkisinin değerlendirilmesi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Bu tez çalışmasının amacı, Gastrofizik yaklaşımı çerçevesinde görsel ve işitsel unsurların tat algısına etkisinin belirlenmesidir. Araştırmanın problemi ise bir atıştırmalık olan patlamış mısırın tuzluluk algısının ... -
Deneysel subaraknoid kanama modeli oluşturulmuş sıçanlarda piseatannolün beyinde endoplazmik retikulum stresi üzerine etkilerinin araştırılması
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Subaraknoid kanama (SAK) insanlarda yaygın olarak görülmekte olup beyin hasarına ve ölümlere yol açmaktadır. Günümüzde SAK'ın halen kesin tedavisi yoktur. SAK patogenezinde rol alan mekanizmalardan bir tanesi de endoplazmik ... -
Restoranlarda imaj, hizmet kalitesi ve müşteri vatandaşlık davranışının nostaljik yiyecekler açısından incelenmesi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Yiyecekler, biyolojik ihtiyacı karşılamanın ötesinde sembolik bir anlam taşımaktadır. Bireylerin hayatları boyunca karşılaştıkları yiyecekler, geçmişi, bugünü ve geleceği şekillendirecek somut hatıralar bırakmaktadır (Abarca ... -
Şerbetçiotu ve ayvadan elde edilen maya ekstraktının (Özütünün) ekmek kalitesine etkisi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Bu tez çalışmasında yerel ve endemik türler olan ayva ve şerbetçiotu ekstraktlarından gelebilecek laktik asit bakterileri (LAB) ve mayaların ekşi maya ekmek üretimde kullanılma potansiyeli ile bu ekstraktların ekmeğin raf ... -
Mutfak imajının destinasyon kişiliğine etkisi: Gökçeada örneği
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Gerçekleştirilen bu çalışmada, Gökçeada destinasyonunun mutfak imajının ve destinasyon kişiliğinin ziyaretçiler tarafından nasıl algılandığı ve bu algılamalar arasındaki ilişki incelemiştir. Çalışmanın evreni, Gökçeada'yı ... -
Yemek sunumunda kullanılan yerel motifli tabakların tüketici lezzet algısına etkisi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Gerçekleştirilen çalışmayla bireylerin lezzet algıları ele alınarak motifli tabakaların lezzet algıları üzerindeki etkisin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Tabaklarda kullanılan motiflerin yerel unsurlardan seçilerek ... -
Çanakkale Kazdağı Tahtacı Türkmenleri'nde dini ve sosyal hayat: Koşuburnu Köyü örneği
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023)Din sosyolojisinin temel amacı din ve toplum ilişkilerini tüm boyutlarıyla ortaya koymaktır. Ülkemizde popülerlik kazanması yenilerdedir. Din ve toplumun etkileşimlerini inceleyen Din Sosyolojisinin araştırma alanlarından ...