dc.contributor.author | Kaplan, Oktay | |
dc.contributor.author | Gökkuş, Ahmet | |
dc.date.accessioned | 2021-06-23T20:35:45Z | |
dc.date.available | 2021-06-23T20:35:45Z | |
dc.date.issued | 2018-12-25 | |
dc.identifier.citation | Gökkuş, A , Kaplan, O. (2018). Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6 (2), 1-6. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/comuagri/issue/41582/481619 | en_US |
dc.identifier.issn | 2147-8384 | |
dc.identifier.issn | 2564-6826 | |
dc.identifier.other | ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan makale TR Dizin indekslidir (2018). | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/606521 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12428/3115 | |
dc.description | Kaplan, Oktay, (Balıkesir-Karesi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü) ; Gökkuş, Ahmet, (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü) | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Balıkesir’de yazlık ana ürün olarak yetiştirilen turşuluk süs biberin (oval-acılı) (Capsicum annuum var. annuum) kışlık ara ürün olarak yem bitkileri ekilmek suretiyle verimini artırabilmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma 2016-2017 yetiştirme döneminde Balıkesir’in Karesi ilçesinde çiftçi tarlasında yürütülmüştür. Denemede kışlık ara ürün olarak Macar fiğinin (Vicia pannonica Crantz) Tarım Beyazı 98, yem bezelyesinin (Pisum arvense L.) Kosmaj ve yulafın (Avena sativa L.) Faik Bey çeşitleri ile ana ürün olarak biberin Burbiye çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada ara ve ana bitkinin verim ve kalite özellikleri (yem bitkilerinde ot verimi, ham protein, ham kül, NDF, ADF ve ADL oranları ile biberde meyve verimi ve verim unsurları) incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, ekilen ara bitkiler biberin bitki boyu, dal sayısı ve meyve verimini önemli oranda artırmıştır. Ara ürün olarak özellikle baklagillerin ve yem bezelyesinin yetiştirilmesi ile yaklaşık olarak 800-900 kg/da kaliteli kaba yem elde edilirken, biberin veriminde %6-10 arasında artış kaydedilmiştir. En yüksek artışı yem bezelyesi sağlamıştır. Sonuç olarak, biber tarımında hem biber veriminin yükseltilmesi hem de kaliteli kaba yem üretilmesi için, kışlık ara bitkiye yer verilmesi ve bu amaçla baklagillerin, özellikle de yem bezelyesinin ekilmesi önerilebilir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | en_US |
dc.rights.uri | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Turşuluk süs biberi | en_US |
dc.subject | Capsicum annuum var. annuum | en_US |
dc.subject | Yulaf | en_US |
dc.subject | Yem bezelyesi | en_US |
dc.subject | Macar fiği | en_US |
dc.subject | Meyve verimi | en_US |
dc.subject | Kaba yem | en_US |
dc.subject | Pickled ornamental pepper | en_US |
dc.subject | Fodder peas | en_US |
dc.subject | Oats | en_US |
dc.subject | Hungarian vetch | en_US |
dc.subject | Fruit yield | en_US |
dc.subject | Forage hay | en_US |
dc.title | Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri | en_US |
dc.title.alternative | The Effects of Fodder Crops Grown as a Winter Intermediate Crop on Yield and Yield Components of Pepper (Capsicum Anuum var. Annuum) | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.authorid | 0000-0001-6143-8987 | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-8549-8498 | en_US |
dc.relation.ispartof | ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi | en_US |
dc.department | Fakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü | en_US |
dc.institutionauthor | Gökkuş, Ahmet | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |