Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri
Künye
Gökkuş, A , Kaplan, O. (2018). Kışlık Ara Ürün Olarak Yetiştirilen Yem Bitkilerinin Biberin (Capsicum annuum var. annuum) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6 (2), 1-6. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/comuagri/issue/41582/481619Özet
Bu çalışmada Balıkesir’de yazlık ana ürün olarak yetiştirilen turşuluk süs biberin (oval-acılı) (Capsicum annuum var. annuum) kışlık ara ürün olarak yem bitkileri ekilmek suretiyle verimini artırabilmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma 2016-2017 yetiştirme döneminde Balıkesir’in Karesi ilçesinde çiftçi tarlasında yürütülmüştür. Denemede kışlık ara ürün olarak Macar fiğinin (Vicia pannonica Crantz) Tarım Beyazı 98, yem bezelyesinin (Pisum arvense L.) Kosmaj ve yulafın (Avena sativa L.) Faik Bey çeşitleri ile ana ürün olarak biberin Burbiye çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada ara ve ana bitkinin verim ve kalite özellikleri (yem bitkilerinde ot verimi, ham protein, ham kül, NDF, ADF ve ADL oranları ile biberde meyve verimi ve verim unsurları) incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, ekilen ara bitkiler biberin bitki boyu, dal sayısı ve meyve verimini önemli oranda artırmıştır. Ara ürün olarak özellikle baklagillerin ve yem bezelyesinin yetiştirilmesi ile yaklaşık olarak 800-900 kg/da kaliteli kaba yem elde edilirken, biberin veriminde %6-10 arasında artış kaydedilmiştir. En yüksek artışı yem bezelyesi sağlamıştır. Sonuç olarak, biber tarımında hem biber veriminin yükseltilmesi hem de kaliteli kaba yem üretilmesi için, kışlık ara bitkiye yer verilmesi ve bu amaçla baklagillerin, özellikle de yem bezelyesinin ekilmesi önerilebilir.
Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/606521https://hdl.handle.net/20.500.12428/3115
Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: