Sosyal eşitsizliklerin beslenme bağlamında incelenmesi
Künye
Sırtlı Aslan, A. (2022). Sosyal eşitsizliklerin beslenme bağlamında incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.Özet
Küreselleşme süreci az gelişmiş ülkelerde veya gelişmekte olan ülkelerde eşitsizlikleri artırmakta dolayısıyla da yetersiz beslenme, açlık, yoksulluk, eşitsizlik, işsizlik gibi problemlere sebebiyet vermektedir. Küresel eşitsizlikler, zengin ve yoksul kesimin arasındaki gelir farkını son yıllarda özellikle katlanarak artırması nedeniyle insani ve ahlaki olarak da kabul edilemez boyutlara ulaşmıştır. Gelişmekte olan ülkelerdeki pek çok kişi gıda güvensizliği, açlık, yetersiz beslenme ve sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Açlık, her yıl milyonlarca insanın ölümüne sebebiyet vermektedir ki tüm bunların temel sebebi insanların maruz kaldıkları eşitsizlikler olarak görülmektedir. Ne var ki insanların en temel gereksinimi olan gıdaya ulaşım cinsiyetine, ırkına, statüsüne, gelir durumuna veya dinine göre değişmemelidir. Yeterli ve kaliteli gıdaya ulaşmak tüm insanların en temel hakkıdır. Bu çalışmada, bir olgu olan sosyal eşitsizliklerin, bireylerin veya grupların beslenmelerinde ve gıda alım tüketimlerinde ne yönde ve nasıl bir etkide bulunduğu bireylerin yaşadıkları deneyimler doğrultusunda belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 41 kişi ile görüşmeler yapılarak veriler toplanmıştır. Çalışmada kişiler ile yapılan görüşmeler itibariyle ulaşılan verilere, betimsel analiz, içerik analizi ve kelime sıklık analizi uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda, sosyal eşitsizliklerin bireylerin sağlıklı beslenmeleri üzerinde olumsuz etkilere sebebiyet verdiği bunun yanında sosyal eşitsizliklerin bireylerin beslenmeleri üzerinde ekonomik ve psikolojik etkiler yarattığı sonucuna varılmıştır. Bireylerin gıda alımı yaparken özellikle ekonomik göstergelere dikkat etmiş olduğu da çalışmada ulaşılan diğer bir sonuçtur. The globalization process increases inequalities in underdeveloped or developing countries, thus causing problems such as malnutrition, hunger, poverty, inequality and unemployment. Global inequalities have reached unacceptable levels, both humanly and morally, as the income gap between the rich and the poor has increased exponentially in recent years. Many people in developing countries has exposed to food insecurity, hunger, malnutrition and health problems. Famine causes the death of millions of people every year, and the main reason for all this is seen as the inequalities that people are exposed to. However, access to food, which is the most basic need of people, should not change according to their gender, race, status, income or religion. Access to sufficient and quality food is the most basic right of all people. In this study, it is aimed to determine in what direction and how social inequalities, which are a phenomenon, affect the nutrition and food intake of individuals or groups, in line with the experiences of the individuals. In the study, data were collected through interviews with 41 people. In the study, descriptive analysis, content analysis and word frequency analysis were applied to the data obtained through interviews with people. As a result of the study, it was concluded that social inequalities cause negative effects on the healthy nutrition of individuals, as well as social inequalities create economic and psychological effects on the nutrition of individuals. Another result of the study is that individuals pay attention to economic indicators while purchasing food.