Çanakkale ilinde satışa sunulan tavuk etlerinde Salmonella spp varlığı ve bu izolatların antibiyotik duyarlılığının araştırılması
Künye
Başaran, E. (2023) Çanakkale ilinde satışa sunulan tavuk etlerinde Salmonella spp varlığı ve bu izolatların antibiyotik duyarlılığının araştırılması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.Özet
Bu çalışmada, Çanakkale ilinde Kasım 2022- Nisan 2023 satışa sunulan tavuk etlerinden, 30 adet göğüs eti, 30 adet kanat, 30 adet but olmak üzere toplam n=90 örnek incelenmiştir. Satışa sunulan çiğ tavuk etleri mikrobiyolojik kalitesini ortaya koymak amacıyla toplam aerobik mezofilik bakteri psikrofil bakteri, maya-küf, toplam koliform, fekal-koliform, fekal enterokok mikroorganizma grupları bakımından inclenmiştir. Ayrıca tavuk etlerinde önemli bir patojen olan Salmonella spp. varlığı araştırılmış ve bazı antibiyotik direnci, enzimatik aktivite ve biyofilm oluşturma kapasitesi gibi bazı virülans özelliklerinin de ortaya konmasına çalışılmıştır. Tavuk etleri hijyen indikatörü mikroorganizma grupları bakımından incelendiğinde kabul edilebilir limitler içinde olmakla birlikte sanitasyon açısından üretim basamaklarında sorunlar olduğunu göstermektedir. İzole edilen toplam 10 adet Salmonella spp. izolatından %80'nin S. Arizonae serotipinde olduğu ve DNaz (%90), proteaz (%90) aktiviteleri, biyofilm oluşturma kapasiteleri ve antibiyotik direnç profilleri ile kayda değer bir virülansa sahip oldukları da belirlenmiştir. In this study, a total of n=90 samples including 30 pieces of breast meat, 30 pieces of chicken wings, 30 pieces of butts were examined from the meats offered for sale in November 2022-April 2023 in Çanakkale province. In order to reveal the microbiological quality of raw chicken meats offered for sale, they have been examined in terms of total aerobic mesophilic - psychrophilic bacteria, yeast-mold, total coliform, fecal-coliform, fecal enterococcal microorganism groups. In addition, the presence of Salmonella spp., an important pathogen in chicken meat, has been investigated and some virulence characteristics such as antibiotic resistance, enzymatic activity and biofilm formation capacity have been tried to be revealed. When chicken meats are examined in terms of hygiene indicator microorganism groups, they are within acceptable limits, but they show that there are problems in the production steps in terms of sanitation. Of the 10 isolated Salmonella spp. isolates, 80% were of the S. Arizonae serotype and had significant virulence due to their DNase (90%), protease (90%) activity, biofilm-forming capacity and antibiotic resistance profile.