Balık bağırsak izolatı Sphingomonas sp. bakterisinin probiyotik potansiyelin araştırılması
Özet
Bu çalışmanın amacı, balık bağırsağı izolatı olan Sphingomonas sp.'nin balıklara karşı antagonistik etkisini araştırmaktır. Sıvı kültür inhibisyon testi analizi ile Sphingomonas sp. bakterisinin üst fazının Lactococcus garvieae SY-LG1 türü üzerine antagonistik etki gösterdiği bulunmuştur. Ancak, Aeromonas salmonicida subsp. salmonicida ATCC 33658, Yersinia ruckeri E42, Vibrio (Listonella) anguillarum ve Vibrio crassostreae SY-VC10 türleri üzerinde tam olarak antagonistik etkisi görülememiştir. Bu çalışmada sıvı kültür inhibisyon testi sonucunda Sphingomonas sp. bakterisinin balık patojeni bakteriler üzerine etkisi ilk defa araştırılmış ve Lactococcus garvieae SY-LG1 türü üzerine antagonistik etki gösterdiği bulunmuştur. Ancak, ileriki çalışmalar da Sphingomonas sp. kesin tür tanısının yapılması ve aday probiyotik türün enzim üretim kabiliyeti, pH direçliliği, hidrofobisitesi, safra töleranslılığı gibi testlerinin yapılması gerekmektedir. Tüm bu testler sonucunda Sphingomonas sp. bakterisinin balık yemlerine ilave edilerek balıkların L. garvieae patojenine karşı dirençliliğinin araştırılmasına da ihtiyaç vardır. The idea of this study is to investigate the antagonistic effect of Sphingomonas sp. against fish pathogens. The liquid culture inhibition test analysis showed that Sphingomonas sp. has an antagonistic effect on Lactococcus garvieae SY-LG1. However, the effect has not been fully observed on Aeromonas salmonicida subsp. salmonicida ATCC 33658, Yersinia ruckeri E42, Vibrio (Listonella) anguillarum and Vibrio crassostreae SY-VC10. In this study, the effect of Sphingomonas sp. on fish pathogenic bacteria was investigated for the first time through a liquid culture inhibition test and it was found that it had an antagonistic effect on Lactococcus garvieae SY-LG1. However, further studies are still needed for the definitive species diagnosis of Sphingomonas sp. and further tests such as enzyme production ability, pH resistance, hydrophobicity, and bile tolerance of the candidate probiotic isolates are encouraged. At the end of all these tests, it is also needed to investigate the resistance of fish against L. garvieae pathogen through dietary incorporation of Sphingomonas sp. in fish feeds.
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=G_oJ1rKE4SgJUkomyAKpR-4UCujRY7-8WkOmFi9e6L3TnWPGjtmECTjk1l90UCk0https://hdl.handle.net/20.500.12428/5025