dc.contributor.author | Vural, Pervin | |
dc.contributor.author | Acarlı, Sefa | |
dc.date.accessioned | 2023-04-10T06:15:14Z | |
dc.date.available | 2023-04-10T06:15:14Z | |
dc.date.issued | 2021 | en_US |
dc.identifier.citation | Vural, P. & Acarlı, S. (2021). Monthly variation of micro- and macro-element composition in smooth scallop, Flexopecten glaber (Linnaeus, 1758), from the Çardak Lagoon (Çanakkale Strait, Turkey). Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 38(4), 449-459. DOI: 10.12714/egejfas.38.4.06 | en_US |
dc.identifier.issn | 2148-3140 | |
dc.identifier.issn | 1300-1590 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.12714/egejfas.38.4.06 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12428/3964 | |
dc.description.abstract | The present study investigated the total elemental composition (Fe, Cu, Mn, Zn, Al, S, B, Na, Mg, K, Ca, P, S) in smooth scallop (Flexopecten glaber) meat collected monthly in the Çardak Lagoon (Turkey) in 2017- 2018. Considering the distribution of elements in terms of quantity during the year, the elements were sorted as S> Na> K> P> Mg> Ca> Fe> Zn> Mn> Al> B> Cu> Se and the heavy metals were below the detection limit. Although the elements were at their highest values during autumn and summer, they were at their lowest values during spring and winter. The differences between the months in terms of Fe, Mn, Mg, and Ca elements were found to be statistically significant (p <0.05). It was determined that the element composition of smooth scallop meat was suitable for consumption in terms of the area where it is collected and is beneficial for health when consumed in the amounts recommended by FAO/WHO, and CODEX. The Hazard Quotient (THQ) and the Hazard Index (HI), which was conducted to evaluate the health risks of consuming smooth scallop, were found below 1 all months. For this reason, smoth scallop consumption in this region does not have any negative effects on human health. | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Çardak Lagünü’nden (Türkiye) 2017- 2018 tarihleri arasında bir yıl boyunca aylık olarak toplanan smooth scallop (Flexopecten glaber) etinin toplam element kompozisyonu (Fe, Cu, Mn, Zn, Al, Se, B, Na, Mg, K, Ca, P, S) belirlenmiştir. Elementlerin miktar açısından yıl içindeki dağılımına bakıldığında S> Na> K> P> Mg> Ca> Fe> Zn> Mn> Al> B> Cu> Se sıralamasında olduğu, ağır metallerin ise dedeksiyon limitinin altında olduğu gözlenmiştir. Elementler sonbahar ve yaz döneminde en yüksek değerde bulunmasına karşın, ilkbahar ve kış döneminde en düşük değerde gözlenmiştir. Fe, Mn, Mg ve Ca elementlerinde aylar arasındaki farklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05). Toplandığı bölge bakımından deniz tarağı etinin element kompozisyonunun tüketim için uygun olduğu ve FAO/WHO, CODEX tarafından tavsiye edilen miktarlarda tüketildiğinde sağlığa yararlı olduğu tespit edilmiştir. Deniz tarağı tüketmenin sağlık açısından risklerini değerlendirmek amacıyla yapılan Hedef Tehlike Katsayısı (THQ) ve Tehlike Indeksi (HI) tüm aylarda 1’in altında bulunmuştur. Bu nedenle bu bölgedeki deniz tarağı tüketiminin insan sağlığına olumsuz etkisi bulunmamaktadır. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | Ege University Faculty of Fisheries | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Flexopecten glaber | en_US |
dc.subject | Smooth scallop | en_US |
dc.subject | Element | en_US |
dc.subject | Çardak Lagoon | en_US |
dc.subject | Flexopecten glaber | en_US |
dc.subject | Deniz tarağı | en_US |
dc.subject | Element | en_US |
dc.subject | Çardak Lagünü | en_US |
dc.subject | Çanakkale Boğazı | en_US |
dc.title | Monthly variation of micro- and macro-element composition in smooth scallop, Flexopecten glaber (Linnaeus, 1758), from the Çardak Lagoon (Çanakkale Strait, Turkey) | en_US |
dc.title.alternative | Çardak Lagünü’ndeki (Çanakkale Boğazı, Türkiye) deniz tarağının Flexopecten glaber (Linnaeus, 1758), mikro ve makro element kompozisyonundaki aylık değişimler | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-1810-1112 | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-5891-5938 | en_US |
dc.relation.ispartof | Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences | en_US |
dc.department | Fakülteler, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü | en_US |
dc.department | Meslek Yüksekokulları, Bayramiç Meslek Yüksekokulu, Su Ürünleri Bölümü | en_US |
dc.identifier.volume | 38 | en_US |
dc.identifier.issue | 4 | en_US |
dc.identifier.startpage | 449 | en_US |
dc.identifier.endpage | 459 | en_US |
dc.institutionauthor | Vural, Pervin | |
dc.institutionauthor | Acarlı, Sefa | |
dc.identifier.doi | 10.12714/egejfas.38.4.06 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.authorwosid | ABC-9637-2021 | en_US |
dc.authorwosid | - | en_US |
dc.authorscopusid | 57150758600 | en_US |
dc.authorscopusid | 16027735000 | en_US |
dc.identifier.wos | WOS:000745066000006 | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 471015 | en_US |