Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorGür, Engin
dc.contributor.authorEroğul, Deniz
dc.date.accessioned2021-06-23T20:01:33Z
dc.date.available2021-06-23T20:01:33Z
dc.date.issued2018-12-25
dc.identifier.citationGür, E., Eroğul, D. (2018). Hasat Öncesi Gibberellik Asit Uygulamalarının ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ Nektarin Çeşitlerinin Meyve Kalitesine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi , 6 (2), 27-33. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/comuagri/issue/41582/458029en_US
dc.identifier.issn2147-8384
dc.identifier.issn2564-6826
dc.identifier.otherÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan makale TR Dizin indekslidir (2018).
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/comuagri/issue/41582/458029
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/3113
dc.descriptionGür, Engin, (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü) ; Eroğul, Deniz, (Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü)en_US
dc.description.abstractÜlkemizde erken dönemden geç döneme kadar olan, çeşitleriyle farklı bölgelerde farklı hasat zamanlarında uzun bir dönemde nektarin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde bilinen nektarin çeşitleri dışında endemik bir tür olan ‘Bayramiç Beyazı’ nektarin çeşidi ile yetiştiricilik Çanakkale iliyle sınırlı olmak üzere yapılmakta ve tüketici tarafından talebi her geçen gün artmaktadır. Bu çalışma ile bölgede yetiştiriciliği yaygın olarak yapılan ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ nektarin çeşitlerinde hasat öncesi yapılan farklı konsantrasyonlarda gibberellik asit (GA3) uygulamasının meyve kalitesine etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu nektarin çeşitlerinin ağaçlarına meyvelerin renk dönümünde olduğu aşamada yapraktan 25 ve 50 ppm konsantrasyonlarda GA3 uygulaması yapılmıştır. GA3 uygulaması yapılmayan ağaçlar kontrol (0 ppm) olarak kabul edilmiştir. Her iki çeşide ait nektarin meyveleri ticari olum döneminde hasat edilerek bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Sonuçlar, GA3 uygulamalarının nektarin meyveleri için önemli kalite parametreleri olan meyve ağırlığı, iriliği, meyve eti sertliği ve SÇKM miktarını arttırdığını göstermiştir. 50 ppm GA3 uygulanan nektarinlerde meyve eti sertliği 25 ppm GA3 uygulananlara göre kısmen daha yüksek bulunmuştur. ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ nektarin çeşitlerinde hasat öncesi GA3 uygulamaları özellikle 50 ppm GA3 uygulamasının meyve kalitesini arttırdığı saptanmıştır.en_US
dc.description.abstractNectarines are cultivated in different regions of Turkey. Several varieties of nectarines are harvested in different periods ranging from the early to the late period. In addition to the known nectarine varieties, the production of ‘Bayramiç Beyazı, an endemic species, is limited to the Çanakkale province in Turkey. The consumer demand for this variety has vastly increased in recent years. The present study aimed to determine the effect of pre-harvest gibberellic acid applications (G 3) at different concentrations on the fruit quality of Bayramiç Beyazı and Caldesi 2000 varieties. G 3 was applied at concentrations oO5 and 50 ppm to leaves during the color change period. Trees without GA, application were regarded as control (0 ppm). The fruits from both nectarine varieties were harvested during the commercial ripening period, and their physical and chemical properties were determined. The results showed that G 3 applications increased the fruit weight, size, meat firmness, and TSS values, which are important quality parameters for nectarines. The meat firmness was found to be slightly higher in nectarines treated with 50 ppm GA3 compared with 25 ppm G 3 treatment. The 50 ppm pre-harvest G 3 application improved the fruit quality in ‘Bayramiç Beyazı’ and ‘Caldesi 2000’ varieties.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rights.uriinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectNektarinen_US
dc.subjectGA3 uygulamasıen_US
dc.subjectMeyve kalitesien_US
dc.subjectNectarineen_US
dc.subjectGA3 applicationsen_US
dc.subjectFruit qualityen_US
dc.titleHasat Öncesi Gibberellik Asit Uygulamalarının ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ Nektarin Çeşitlerinin Meyve Kalitesine Etkilerien_US
dc.title.alternativeThe Effects of Pre-harvest Gibberellic Acid Application on the Fruit Quality of ‘Bayramiç Beyazı’ and ‘Caldesi 2000’ Nectarine Varietiesen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-4668-1206en_US
dc.authorid0000-0001-5670-1576en_US
dc.relation.ispartofÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.institutionauthorGür, Enginen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record