Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorTölü, Cemil
dc.date.accessioned2021-04-02T13:36:22Z
dc.date.available2021-04-02T13:36:22Z
dc.date.issued2019-12-24
dc.identifier.citationTölü, C., Hardal, K., Savaş, T. (2019). Sütten Kesimin Keçilerin Süt Verimi ve Süt Kompozisyonu ile Oğlakların Büyüme Hızına Etkisi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7 (2), 371-377.en_US
dc.identifier.issn2147-8384
dc.identifier.issn2564-6826
dc.identifier.otherÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan makale TR Dizin indekslidir.
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33202/comuagri.630701
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/3080
dc.descriptionTölü, Cemil, (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü)en_US
dc.description.abstractIn this study, effects of weaning period on milk yield, milk compositions of goats and growth rate of goat-kids were determined. The research was carried out on 8 head goats and singles born kids of Turkish Saanen genotype. In the study, milk controls were carried out by hand and suckling in the pre-weaning period, and after weaning using hand milking method. Milk measurements were performed for 22 days between 07:00- 08:00 and 17:00-18:00. While the goat-kids were weaned on day 60, live weights were monitored for a total of 22 days in 11 days before and after weaning. In the study, it was determined that the live weights of the goat- kids differed significantly according to weaning periods and genders (P?0.05). While there was no negativity in live weight changes in male goat-kids, it was observed that female goat-kids weights decreased after weaning and stabilized on the 6th day. It was determined that the milk yield, dry fat content, protein content and lactose ratio decreased significantly after weaning (P?0.05). It was observed that milk yield in the morning milking was 60% higher than the milking in the evening (P?0.05). Although milk components were low in the morning, only the difference in milk fat content was significant (P?0.05). It is think that the effects of weaning period in Turkish Saanen goats need to be addressed with more processes of lactation and animals, especially for female goat-kids and dams.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, sütten kesim döneminin süt keçilerinde süt miktarı, süt bileşenleri ve oğlakların büyüme hızına etkileri belirlenmiştir. Araştırma Türk Saanen genotipi 8 baş keçi ve tekiz oğlakları üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada süt kontrolleri sütten kesim öncesi dönemde elle ve emiştirme yoluyla yapılırken, sütten kesim sonrası elle sağım yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Süt ölçümleri 22 gün boyunca 07:00- 08:00 ve 17:00-18:00 saatleri arasında yapılmıştır. Oğlaklar 60. günde sütten kesilirken, sütten kesim öncesi ve sonrası 11’er gün toplam 22 günlük süreçte canlı ağırlık takipleri yapılmıştır. Çalışmada, oğlakların canlı ağırlıklarının sütten kesim dönemleri ve cinsiyetlere göre önemli ölçüde farklılık gösterdiği belirlenmiştir (P?0,05). Erkek oğlaklarda canlı ağırlık değişiminde herhangi bir olumsuzluk görülmezken, dişi oğlakların sütten kesimden sonra canlı ağırlıklarının düştüğü ve 6. günde dengelendiği görülmüştür. Sütten kesim öncesi ve sütten kesim sonrası dönemlere göre süt miktarı, yağsız kuru madde oranı, protein oranı ve laktoz oranının sütten kesimden sonra önemli ölçüde düştüğü belirlenmiştir (P?0,05). Sabah sağımlarında süt miktarının akşam sağımlarından %60 daha yüksek olduğu gözlenmiştir (P?0,05). Sabah sağılan sütlerde süt bileşenleri düşük olmakla birlikte sadece süt yağ oranındaki fark önemli bulunmuştur (P?0,05). Türk Saanen keçilerinde sütten kesim periyodunun etkilerinin özellikle dişi oğlaklar ve anneler açısından daha fazla sayıda hayvan ve laktasyonun daha fazla süreci ile ele alınmasına ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rights.uriinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTürk Saanenen_US
dc.subjectSüt miktarıen_US
dc.subjectSüt bileşenlerien_US
dc.subjectCanlı ağırlıken_US
dc.subjectCinsiyeten_US
dc.subjectTurkish Saanenen_US
dc.subjectMilk yielden_US
dc.subjectMilk contenten_US
dc.subjectLive weighten_US
dc.subjectGenderen_US
dc.titleSütten Kesimin Keçilerin Süt Verimi ve Süt Kompozisyonu ile Oğlakların Büyüme Hızına Etkisien_US
dc.title.alternativeEffects of Weaning on Milk Yield and Milk Composition of Does and Growth Rate of Kidsen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-6135-4502en_US
dc.relation.ispartofÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümüen_US
dc.institutionauthorTölü, Cemilen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record