Effects of Mixture Types and Ratios in Hungarian Vetch-Cereal Intercropping System on Plant Development and Soil C/N Ratios
Citation
Alatürk, F. (2020). Macar Fiği-Tahıllar Karışık Ekim Sisteminde Farklı Karışım Şekli ve Oranlarının Bitki Gelişimi ve Toprağın C/N İçeriklerine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8 (1), 203-211Abstract
The study has been conducted in order to investigate the effects of Hungarian vetch and cereals on plant development and soil properties depending on different mixture types and ratios. This study was carried out between the years 2009–2011 in Çanakkale Province of Turkey. The study has been established according to the randomized complete block design using a total of 3 replications. Anadolu Pembesi variety of Hungarian vetch (V) (Vicia pannonica), Agile variety of barley (B) (Hordeum vulgare), Renan variety of wheat (W) (Triticum aestivum), Servente variety of oat (O) (Avena sativa) and Mikham-2002 variety of triticale (T) (Triticosecale Wittm. Triticale) were used as materials in the experiment. In the study, the crops have been cultivated with both single as well as mixed cropping (3:1, 2:2, 1:3 Hungarian vetch: cereals) systems with cereals using different amounts of Hungarian vetch. The number of seedlings, seedling ratio, upper and subsoil biomass ratios, leaf area index, land use efficiency and C/N ratios of soils were investigated in this research work. Consequently, the highest seedling ratios have been determined in Hungarian vetch mixing with barley and triticale. The leaf area index did not show a significant change as compared to other applied factors. The highest total mass amount was the lowest in the Hungarian vetch ratio which determined in 1V3T treatments. 2V2O treatments were found prominent in terms of land use efficiency. The C/N contents of soils increased in the second year and reached to its highest ratio level in 2V2B treatments. According to the overall results, the most suitable cropping mixture in terms of the studied parameters is the mixture of Hungarian vetch with barley and oats by using the lowest proportion of the mixtures. Macar fiği ile tahılların farklı karışım şekli ve oranlarına bağlı olarak toprak altı ve toprak üstü gelişimlerine etkilerini belirlemek amacıyla planlanan bu çalışma 2010-2011 yıllarında (2 yıl) Çanakkale ili ekolojik şartlarında yürütülmüştür. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede materyal olarak Macar fiğinin (Vicia pannonica) Anadolu Pembesi, arpanın (Hordeum vulgare) Agile, buğdayın Renan (Triticum aestivum), yulafın (Avena sativa) Servente ve Tritikalenin (Triticosecale Wittm. Triticale) Mikham-2002 çeşitleri kullanılmıştır. Çalışmada bitkiler hem yalın hem de Macar fiği ile farklı oranlarda oluşturduğu karışımlar (3:1, 2:2, 1:3 Macar fiği: Tahıllar) şeklinde yetiştirilmiştir. Araştırmada fide sayısı, fide oranı, toprak altı ve toprak üstü biomas oranı ve miktarı, yaprak alan indeksi, arazi kullanım etkinliği ve toprakların C/N oranları incelenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre en yüksek fide oranına Macar fiğinin arpa ve tritikale ile olan ekimlerinde tespit edilmiştir. Uygulanan faktörlere göre yaprak alan indekslerinde önemli farklılıklar bulunmamıştır. En yüksek toplam biomas üretimi Macar fiğinin en düşük oranlarının bulunduğu 1Fiğ+3Tritikale parsellerinde belirlenmiştir. Arazi kullanım etkinlikleri bakımından en uygun karışım şekli ve oranı 2Fiğ+2Yulaf olmuştur. Toprağın C/N içerikleri araştırmanın ikinci yılında daha yüksek bulunmuş ve en uygun karışım oranı ise 2Fiğ+2Buğday parsellerinde tespit edilmiştir. Yürütülen bu araştırmanın sonunda incelenen parametrelere göre en uygun karışık ekimin en düşük Macar fiği oranının arpa ve yulaf ile oluşturulan yetiştiricilik uygulamaları olduğu sonucuna varılmıştır.
Collections
The following license files are associated with this item: