dc.contributor.author | Öğüş, Cahide İrem | |
dc.contributor.author | Yılmaz, Berna Burcu | |
dc.date.accessioned | 2017-01-04T10:59:34Z | |
dc.date.available | 2017-01-04T10:59:34Z | |
dc.date.issued | 2016-06 | |
dc.identifier.citation | Öğüş, C. İ. ve Yılmaz, B. B. (2016). Otel İşletmelerinde İç Kontrol Sisteminin Kurulması: Marmara Bölgesi’ndeki Beş Yıldızlı Bir Otelin İç Kontrol Sisteminin İncelenmesi. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 2, 78-107. | en_US |
dc.identifier.issn | 1306-8946 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12428/1663 | |
dc.description.abstract | Turizm endüstrisi, hizmet sektörleri içinde rekabet ortamının en yoğun olduğu sektörlerden biridir. Otel işletmeleri, emek yoğun çalışan işletmeler olduğundan standardizasyonu zordur. Her işletmede olduğu gibi temel amaç, yüksek karlılık, verimlilik ve rekabet üstünlüğüdür. Organizasyon yapısı ve işlem çeşitliliği arttıkça sistemdeki hata ve hileli işlemler artacaktır. Amaçları gerçekleştirmek, hata ve hileleri önlemek için ise etkin bir iç kontrol sisteminin tesisi gerekir. Bu araştırmanın amacı, Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteren beş yıldızlı bir otelin iç kontrol sisteminin araştırılması ve tespit edilen eksikliklere ilişkin öneri sunmaktır. Otel bölüm müdürleriyle yapılan görüşmeler ve gözlemler sonucunda çalışma tamamlanmıştır. Bu bağlamda Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteren çalışma konusu beş yıldızlı otelde etkin şekilde çalışan iç kontrol sisteminin mevcut olduğu söylenebilir. | en_US |
dc.description.abstract | The tourism industry has one of the most intensive competitive atmospheres in service sector. Hotel enterprises are labour intensive, which makes it difficult to standardize their services. As for every business, the main objectives are high profitability, productivity and to stay on the competitive edge. While organisational structure and process diversity increase, errors and fraudulent transactions would follow them up. In order to accomplish these objectives and avoid mistakes and frauds, establishing an effective internal control system is a serious requirement. The aim of this study is to make an analysis of the internal control system of a fivestar hotel in Marmara Region. The study focuses on eliminating the deficits within the internal control system at stake. The main data of the analysis is the interviews with departmental managers, which are supplemented with analytical observations. The study argues that the five-star hotel in the Marmara Region, has an efficiently operating internal control system. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | en_US |
dc.rights.uri | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Konaklama İşletmeleri | en_US |
dc.subject | Maliyet Kontrolü | en_US |
dc.subject | Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü | en_US |
dc.subject | Internal control | en_US |
dc.subject | hotel management | en_US |
dc.subject | accounting mistakes | en_US |
dc.subject | accounting frauds | en_US |
dc.subject | COSO | en_US |
dc.title | Otel İşletmelerinde İç Kontrol Sisteminin Kurulması: Marmara Bölgesi’ndeki Beş Yıldızlı Bir Otelin İç Kontrol Sisteminin İncelenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Establishment of İnternal Control Systems İn Hotel Businesses: Elaboration of An İnternal Control System of a Five- Star Hotel in Marmara Region | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.authorid | TR25144 | en_US |
dc.relation.ispartof | Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi | en_US |
dc.department | [Belirlenecek] | en_US |
dc.institutionauthor | . . . | en_US |
dc.relation.publicationcategory | . . . | en_US |