Konaklama işletmelerinde yiyecek içecek maliyet kontrolü ve Çanakkale ilinde bir uygulama
Citation
Işık, I. ve Yılmaz, B. B. (2016). Konaklama işletmelerinde yiyecek içecek maliyet kontrolü ve Çanakkale ilinde bir uygulama. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 11 (1), 60-83.Abstract
Konaklama işletmeleri rekabetçi ortamda faaliyetlerini devam ettirebilmek ve hedeflerine ulaşabilmek için satışlarını arttırabileceği gibi maliyetlerini de kontrol altında tutarak bu amaçlarına ulaşabilirler. Bu bağlamda konaklama işletmelerinin maliyet unsurlarından olan ve personel giderlerinden sonra ikinci sırada yer alan yiyecek içecek maliyetlerinin kontrol altında tutulması büyük bir önem taşımaktadır. Bu çalışmada konaklama işletmelerinde maliyet kontrolünün sağlanabilmesi için etkin bir şekilde oluşturulması gereken yiyecek içecek maliyet kontrol süreci ile maliyet kontrol yöntemleri ele alınarak uygulama kapsamında yiyecek içecek maliyet kontrolünün önemi irdelenmektedir. Çalışma kapsamında incelenen otel işletmesinde, basit aylık maliyet kontrol yöntemi kullanılmaktadır. Söz konusu otelde yiyecek içecek maliyetlerinin yüksek olduğu tespit edilmiş; bu durumun sebepleri irdelenerek yiyecek içecek maliyetlerinin istenen seviyelere düşürülebilmesi için önerilerde bulunulmuştur. By increasing their sales, accommodation enterprises can sustain their activities in a competitive environment and achieve their goals. They can also achieve these goals by keeping their costs under control. In this regard, food and beverage cost, that is one of the cost elements of accommodation enterprises and takes the second place after personnel costs, has been kept under the control has had a big place. In this study, by dealing with the process of food and beverage cost control which needs to be effectively organized and with the methods of cost control that is used in accommodation enterprises, the importance of food and beverage cost control has been examined. Simple monthly method of cost control is used at the hotel which was examined in this study. High food and beverage costs were determined at the hotel. The proposals were made in order to reduce the required level of examining food and beverage costs.
URI
http://gkd.comu.edu.tr/images/form/dosya/dosya_743424.pdf1306-8946
https://hdl.handle.net/20.500.12428/1594
Collections
The following license files are associated with this item: