Van İlinde Su Ürünleri Üretiminin Mevcut Durumu
Künye
Demir, M. (2023). Van İlinde Su Ürünleri Üretiminin Mevcut Durumu. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 6(1), 15-23. https://doi.org/10.46384/jmsf.1223550Özet
Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla gelişen su ürünleri sektörü Van ili içinde önemli bir sektör haline gelmiştir. Bu çalışmada, Van İlinde avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri üretim miktarı ve su kaynaklarına aktarılan balık miktarları ele alınarak Türkiye’deki payının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre, 2013-2021 yılları arasında Van ilinin Türkiye iç sularındaki payı aşağıdaki gibidir: Alabalık işletme sayısı % 2.23, balıkçı tekne sayısı % 3.00, balıklandırma yapılan su kaynakları sayısı % 1.67, avcılık miktarı % 28.43 alabalık yetiştiricilik miktarı % 2.14, su kaynaklarına aktarılan balık miktarı % 2.44 ve toplam su ürünleri üretim miktarı % 7.65 olarak tespit edilmiştir. Bu verilere göre, Van ili içsu avcılığında Türkiye’de birinci sırada yer almaktadır. Van ilinde bulunan su kaynakları güzel bir şekilde değerlendirilmesi durumunda, yetiştiricilik ve avcılık yoluyla elde edilen balık üretim miktarı hedeflerin üzerine çıkabileceği tahmin edilmektedir. In recent years, the fisheries sector, which has developed rapidly in Turkey as well as all
over the world, has become an important sector in the province of Van. In this study, the share and
importance of fisheries with respect to capture fisheries and aquaculture in the province of Van has
been investigated. Data indicated that during the period 2013-2021, the province of Van had the
following share with respect to inland fisheries production: 2.23% of trout farms, 3.00% of inland
fishing vessels, 1.67% of inland water resources where restocking programs have been undertaken,
28.43% of inland fisheries, 2.14% of trout culture, 2.44% of restocked fish and 7.65% of total inland
fisheries production. The province of Van ranks 1st in terms of inland capture fisheries. With better
management practices, both inland capture fisheries and aquaculture production may be increased.
Cilt
6Sayı
1Bağlantı
https://doi.org/10.46384/jmsf.1223550https://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/78777/1223550
https://hdl.handle.net/20.500.12428/6506