Farklı biçim zamanlarının yulaf ve tritikalenin ot verimi ve kalitesine etkileri
Citation
Kılınç, K. (2022). Farklı biçim zamanlarının yulaf ve tritikalenin ot verimi ve kalitesine etkileri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.Abstract
Bu çalışma yulaf ve tritikalede biçim zamanlarının verim ve kaliteye etkisini araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ülkemiz değişik toprak, iklim ve üretim sistemlerine sahiptir. Bu sayede dünyada da yaygın olarak yetiştirilen birçok yem bitkisi yetiştiriciliği ülkemizde başarıyla yapılabilmektedir. Ancak nitelikli kaba yem üretimi yetersiz kalmaktadır. Kaba yem açığını kapatmak amacıyla alternatif olarak tahıllar kullanılmaktadır. Bu çalışmada yulaf ve tritikalenin en yüksek kaliteli ve verimli ot ürettiği dönemler araştırılmıştır. Araştırma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dardanos Uygulama alanında 2018-2020 yılları arasında tesadüf blokları deneme desenine göre 6 tekerrür olarak kurulmuş yürütülmüştür. Denemede yulafın (Avena sativa L.) Kahraman çeşidi ile tritikalenin (x Triticosecale Wittmack) Tatlıcak-97 çeşidi kullanılmıştır. Bitkiler başaklanma/salkımlanma, çiçeklenme ve süt olum dönemleri olmak üzere üç dönemde hasat edilmiştir. Hasat edilen ot örneklerinde verim ile ham protein, ham kül, NDF, ADF ve ADL oranları ile sindirilebilir kuru madde ve nispi yem değeri incelenmiştir. Veriler JMP 11 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, yulaf ve tritikalede yeşil ve kuru ot verimi, ham protein verimi, ADF, NDF ve ADL oranları süt olum döneminde en yüksek olurken, ham protein ve ham kül oranları en az olmuştur. Buna göre tahıllarda kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yapılan bu çalışmada süt olum döneminde hasat edilmesi önerilmiştir. This study has been conducted aim to investigate the effect of different harvesting times
on yield and quality in oat and triticale. Soil, climate and production systems differ in different
regions in Türkiye. That is why, many foddercrops, which are widely grown in the world, can
be successfully grown in our country. Nevertheless, the production of quality roughage remains
insufficient. Cereal crops are used as an alternative to fill the gap of roughage.In this study,
those stages of oat and triticale were investigated in which the highest quality and yield of hay
production were obtained. This research work has been established and carried out in the
Çanakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Agriculture, Dardanos Research and
Application Field between 2018-2020 according to the randomized complete block design
using 6 replications for each experimental plot. The Kahraman variety of oat (Avena sativa L.)
and the Tatlıcak-97 variety of triticale (x Triticosecale Wittmack) were used in this study. Plants
were harvested at three different stages such as earing/heading, flowering and milk dough
stages. Yield, crude protein, crude ash and ratios of NDF, ADF and ADL along with the
digestible organic matter and relative feed value were investigated in the harvested hay samples.
Data were analyzed using the JMP 11 statistical package program. Yields of fresh and dry hay,
crude protein, ratios of ADF, NDF and ADL were highest, while crude protein and crude ash
ratios were the lowest in milk dough stage of oat and triticale. It is suggested that the cereal
crops should be harvested at the milk dough stage obtaining quality roughage.