Mutfak çalışanlarının mesleki yeterliliklerinin ve teknolojiye yönelik tutumlarının iş performansı üzerindeki etkisinin belirlenmesi
Künye
Özdemir, M. (2023) Mutfak çalışanlarının mesleki yeterliliklerinin ve teknolojiye yönelik tutumlarının iş performansı üzerindeki etkisinin belirlenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.Özet
Bu araştırma, mutfak çalışanlarının mesleki yeterliliklerinin ve teknolojiye yönelik tutumlarının performanslarına olan etkisini incelenmek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Ege ve Akdeniz bölgelerinde çalışan 18 yaş üzeri 127'si kadın, 263'ü erkek olmak üzere 390 mutfak çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama aşamasında Mesleki Yeterlilik Ölçeği, Dijital Teknolojiye Yönelik Tutum Ölçeği, Performans Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi kolayda örnekleme yöntemi ile seçilerek oluşturulmuştur. Araştırma, ilişkisel tarama yöntemi kullanılarak yapılan kesitsel bir çalışmadır. Çalışmanın istatistiksel analizi SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Yapılan analizlere göre mutfak çalışanlarının teknolojiye yönelik tutumları ile mesleki yeterliliklerinin, performanslarını anlamlı bir düzeyde etkilediği saptanmıştır. Mutfak çalışanlarının mesleki yeterlilikleri ile teknolojiye yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya konmuştur. Analizler sonucunda ortaya konan sonuçlar, gelecekte yapılacak olan araştırmalara yardımcı olabilecek niteliktedir. Analizler sonucunda elde edilmiş olan veriler literatür çerçevesinde değerlendirilmiş ve son bölümde gelecek dönem çalışmaları için öneriler sunulmuştur. This study was conducted to examine the effect of kitchen workers' professional competencies and attitudes towards technology on their performance. The sample of the research consists of 390 kitchen workers, 127 of whom are female and 263 of whom are male, over the age of 18, working in the Aegean and Mediterranean regions. In the data collection phase of the study, Professional Competence Scale, Attitude Towards Digital Technology Scale, Performance Scale and Personal Information Form were used. The sample of the study was selected by convenience sampling method. The research is a cross-sectional study using the relational survey method. SPSS 22.0 statistical package program was used for statistical analysis of the study. According to the analysis, it was determined that kitchen workers' attitudes towards technology and their professional competencies have a significant effect on their performance. It has been revealed that there is a significant relationship between the professional competencies of kitchen workers and their attitudes towards technology. The results of the analyzes can help future researches. The data obtained as a result of the analyzes were evaluated within the framework of the literature and suggestions for future studies were presented in the last section.