Mısır ve soyanın farklı oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen silajların kalite özelliklerinin belirlenmesi
Citation
İçin, B. (2022) Mısır ve soyanın farklı oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen silajların kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.Abstract
Bu araştırma mısır ve soyanın farklı karışım oranlarında karıştırılarak silaj yapılmasıyla elde edilen silajların kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Tarla çalışmaları, Çanakkale ili, Yenice ilçesi, Torhasan Köyünde 2019 yılı yazlık ürün yetişme sezonunda gerçekleştirilmiştir. Mısır ve soya hasat edildikten sonra, %100 mısır, %100 soya, %80 mısır+%20 soya, %60 mısır+%40 soya, %40 mısır+%60 soya, %20 mısır+%80 soya olacak şekilde 6 farklı karışım hazırlanmıştır. Tarla gözlemleri 3 tekerrürlü şekilde alınmıştır. Silaj fermantasyon kalitesinin belirlenmesi için ise 4 tekerrürlü olarak örnekler hazırlanmıştır. Duyusal özellikler yönünden saf mısır ve %80 mısır+%20 soya silaj karışımlarından daha iyi değerler elde edilmiştir. En yüksek kuru madde verimi saf (%100) mısır, en yüksek ham protein değeri %20 mısır+%80 soya karışımında gözlenmiştir. Ham selüloz ve ham kül oranları bakımından en yüksek değerler saf soya, nişasta bakımından en yüksek değer ise saf mısır silajından elde edilmiştir. En yüksek NDF, ADF ve ADL oranları saf soya silajında kaydedilmiştir. HKM oranı yönünden saf mısırdan ve HOM oranı yönünden %80 mısır+%20 soya silajından daha yüksek değerler elde edilmiştir. Test edilen karışımlarda, silaj özellikleri itibariyle %80M+%20S ve %60M+%40S silaj karışımlarından ham proteince daha zengin, aynı zamanda kaliteli silaj elde edilmiştir. This research was carried out to determine the quality characteristics of silages obtained by mixing corn and soybean at different mixing ratios. Field studies were carried out in the village of Torhasan, Yenice district, Çanakkale province, in the summer crop growing season of 2019. After harvesting corn and soybean, 6 different mixtures were prepared as 100% maize, 100% soybean, 80% maize+20% soybean, 60% maize+40% soybean, 40% maize+60% soybean, 20% maize+80% soybean. Field observations were taken with 3 replications. In order to determine the silage fermentation quality, samples were prepared with 4 replications. Better values were obtained from pure corn and 80% corn + 20% soybean silage mixtures in terms of sensory properties. The highest dry matter yield was observed in pure corn, the highest crude protein value was observed in 20% corn+80% soybean mixture. The highest values in terms of crude fiber and raw ash ratios were obtained from pure soybean, and the highest values in terms of starch were obtained from pure corn silage. The highest NDF, ADF and ADL ratios were recorded in pure soybean silage. Higher values were obtained from pure corn in terms of HCM ratio and 80% corn + 20% soybean silage in terms of HOM ratio. In the tested mixtures, silage richer in crude protein and quality silage was obtained from 80%M+20%S and 60%M+40%S silage mixtures in terms of silage properties.