Farklı sulama düzeyleri ile yetiştirilen biberde (Capsicum annuum L.) prolin uygulamalarının verim ve bazı kalite parametrelerine etkileri
Citation
Sarıyer, T. (2018) Farklı sulama düzeyleri ile yetiştirilen biberde (Capsicum annuum L.) prolin uygulamalarının verim ve bazı kalite parametrelerine etkileri. Yayımlanmamış doktora tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.Abstract
Su stresine hassas bir bitki olarak tanımlanan biberde uygulanan su miktarının değişim göstermesi ile bileşiminde yer alan organik asitler ve fenolik bileşikler gibi maddelerin yanısıra verim de etkilenmektedir. Bilinçsiz sulama kaynaklı stresin ortaya çıkardığı hücresel hasar hücre tarafından üretilen prolin gibi maddeler yardımı ile önlenebilmektedir. Bu araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama alanında, farklı sulama düzeyleri ve prolin uygulamalarının Yalova Yağlık 28 (Capsicum annum L. cv. Yalova Yağlık 28) biberinde yağ asitleri, organik asitlerin kompozisyonu ve bazı kalite parametreleri üzerine olan etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışma, bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak 2 yıl süresince yürütülmüştür. Sulama seviyeleri için 3 farklı pan katsayısı kullanılmış (Kp50: 0,5, Kp100: 1, Kp150: 1,5) ve her pan katsayısını kapsayacak şekilde kontrol grubu haricindeki bitkilere 3 farklı gelişme döneminde toplam 12 mM lık prolin uygulaması yapılmıştır. Yalova Yağlık 28 (Capsicum annum L. cv. Yalova Yağlık 28) biberinde, linoleik ve alfa linolenik asitler fazla oranda bulunan yağ asitleri olup, sulama seviyesinin Kp50 den artışı ile sitrik asit miktarlarında azalış, askorbik asit miktarında artış belirlenmiştir. Farklı sulama seviyeleri ve prolin uygulamalarının incelenen fenolik madde, doku elektriksel iletkenliği gibi biyokimyasal parametrelerin yanısıra yaprak alanı, meyve ağırlığı, meyve zemin rengi gibi morfolojik parametrelere etkisi önemli bulunmuştur. Anahtar sözcükler: Capsicum annuum L., Sulama, Prolin, A sınıfı buharlaşma kabı, Yalova yağlık 28 Since pepper is susceptible to water stress, alteration in applied water quantity affects organic acids and phenolics in pepper's composition as well as yield. Cellular damage emerged by stress caused from not balanced water level, can be prevented by substances as proline produced by cell itself. This research conducted at research and practice field of Çanakkale Onsekiz Mart University for determine to effects of different irrigation levels and proline applications on fatty, organic acid compositions and some quality parameters of Yalova Yağlik-28 (Capsicum annum L. cv. Yalova Yağlık 28) pepper variety. This experiment was laid out with split-parcel design with 3 replications for two years. Parcels irrigated with 3 different pan coefficients for each irrigation levels (Kp50: 0,5, Kp100: 1, Kp150: 1,5) and also 12 mM proline applied to all treatments except control group. Especially linoleic and alpha linolenic acids are found as major acids furthermore citric acids decreased and ascorbic acids increased with irrigation levels exceeding Kp50. Effects of different irrigation levels and proline applications on biochemical parameters such as fatty, organic acid compositions, phenolics, electrolyte leakage and morphological parameters such as leaf area, fruit weight, fruit colour of Yalova Yağlik 28 (Capsicum annum L. cv. Yalova Yağlık 28) pepper were found statistically significant. Keywords: Capsicum annuum L., Irrigation, Proline, Class A evaporation pan, Yalova Yağlık 28