Etlik piliçlerin beslenmesinde propolis kullanımının olası etkilerinin araştırılması
Özet
Bu çalışma etlik piliçlerin beslenmesinde propolisin kullanımının olası etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 27000 baş Ross 308 etlik civcivden 180 eşdeğer civciv, eşdeğer canlı ağırlık ortalamalarına sahip gruplara ayrılmış ve her gruba 60 civciv rastgele atanarak kontrol ve deney grupları oluşturulmuştur. Araştırmada yem ve su ad libitum sağlanmıştır. Araştırmada 0-13 gün civciv başlangıç yemi, 14-24 gün civciv yemi, 25-37 gün civciv yetiştirme yemi ve 38-42 gün kesim öncesi bitirme yemi kullanılmıştır. Çalışma süresince canlı ağırlık, canlı ağırlık kazancı, mortalite ve morbidite oranları haftalık olarak kayıt altına alınmıştır. Deneme gruplarının içme sularına katkı maddesi olarak kullanılan propolis iki farklı dozda (1 cc/L, 2 cc/L) eklenmiştir. Araştırma bitiminde kontrol grubu, 1 cc/L propolis eklenen I. deneme grubu ve 2 cc/L propolis eklenen II. deneme grubunu temsilen her gruptan 15'er hayvan kesilmiş, sıcak karkas, taşlık ve karaciğer ağırlıkları, pazarlanabilir kısım (but, kanat, göğüs) ağırlıkları, canlı ağırlıkları ve canlı ağırlık kazançları saptanmıştır. ALT ve total serum kolesterolü parametrelerinin belirlenmesi amacıyla kesim esnasında her hayvanda 3'er cc kan alınmıştır. Araştırma bulguları. 2. hafta verilerine bakıldığında, kontrol grubu I. ve II deney gruplarındaki hayvanlar ile karşılaştırıldığında canlı ağırlık ortalamaları daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ancak 4. ve 5. hafta verilerine bakıldığında 1 cc/L propolis verilen deney grubundaki hayvanların canlı ağırlık ortalamalarının diğer gruplara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0,05 P=0,042). Çalışma sonunda elde edilen kan parametrelerinin analizinde tüm gruplar için ALT değerleri referans değer aralığında çıkmıştır. Total serum kolesterolü ise kontrol grubunda referans değer aralığından farklı çıkarak düşük bulunmuştur (P=0,001). Sonuç olarak bulgular, 1 cc/L propolisin canlı ağırlığı, organ özelliklerini ve kan parametrelerini iyileştirdiğini göstermiştir. This study was conducted to investigate the possible effects of using propolis in the feeding of broilers. In the study, 180 equivalent chicks from 27000 head Ross 308 broiler chicks were divided into groups with equivalent body weight averages and 60 chicks were randomly assigned to each group to form control and experimental groups. Feed and water were provided ad libitum in the study. In the study, 0-13 days chick starter feed, 14-24 days chick feed, 25-37 days chick rearing feed and 38-42 days pre-slaughter finisher feed were used. During the study, body weight, body weight gain, mortality and morbidity rates were recorded weekly. Propolis used as an additive to the drinking water of the experimental groups was added in two different doses (1cc/L, 2cc/L). At the end of the study, the control group, the 1st experimental group with 1cc/L propolis added, and the II. Representing the experimental group, 15 animals were slaughtered from each group, and their warm carcass, gizzard and liver weights, marketable part (leg, wing, breast) weights, live weights and body weight gains were determined. In order to determine ALT and total serum cholesterol parameters, 3 cc of blood was taken from each animal during slaughter. Research findings. Looking at the 2nd week data, it was determined that the body weight averages of the control group were higher when compared to the animals in the I. and II experimental groups. However, when the data of the 4th and 5th weeks were examined, it was determined that the live weight averages of the animals in the experimental group given 1cc/L propolis were higher than the other groups (P<0.05 P=0.042). In the analysis of blood parameters obtained at the end of the study, ALT values for all groups were within the reference value range. Total serum cholesterol was found to be low in the control group, differing from the reference value range (P=0.001). As a result, 1cc/L propolis was able to improve body weight, organ properties and blood parameters
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=a0OMTmEd_3mfOBxT8SiBTKKCxoa1V2w8otKMbEV8s7pu3e9zH_HeFC54mud1ZVhphttps://hdl.handle.net/20.500.12428/5192