Su stresinin farklı çim karışımları üzerine etkilerinin belirlenmesi
Abstract
Açık yeşil alanlarda en sık kullanılan türlerden olan çim, su tüketimi oldukça yüksek olan bir bitkidir. Peyzaj alanlarında kullanılan suyun en aza indirilebilmesi için, su tüketimi az olan ve kuraklığa dayanıklı çim karışımlarının tercih edilmesi gerekmektedir. Buradan hareketle gerçekleştirilen bu çalışmada, çim karışımlarının farklı sulama seviyelerine verdikleri tepkiler belirlenmiştir. Çalışmada, deneme materyali olarak sekiz farklı çim karışımı kullanılmıştır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde, Bitki Stresi İzleme ve Termografi Laboratuvarı'nda saksı ortamında yürütülmüştür. Deneme, 30ºC±1 sıcaklığa sahip kontrollü yetiştirme ortamında çim karışımlarına 4 sulama seviyesi (kullanılabilir su tutma kapasitesinin %40±5'i tüketilince eksilen nemin saksı kapasitesine tamamlanması (S100) ve S100 konusuna uygulanan suyun %75'i (S75), %50'si (S50) ve %25'i (S25)) uygulanarak yürütülmüştür. Çalışma kapsamında, su kısıtının söz konusu çim karışımlarının bitki su tüketimi, fizyolojik ve morfolojik özellikleri üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, çeşitlerin bitki su tüketimi değerleri arasında önemli bir fark bulunmamıştır. Elde edilen verilere göre sekiz çim karışımdan beş tanesinin (4M-JG, 4M-J, 4M-S, 4M-D ve 7M) S75 konularının görsel kalite sınırının üzerinde olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, söz konusu çeşitlerde %25 oranında su kısıtı yapılabileceği belirlenmiştir. Turfgrass, which is one of the most common species in open green areas, is a plant with a very high water consumption. In order to minimize water use in landscape areas, turfgrass mixtures that consume less water and are resistant to drought should be preferred. From this point of view, in this research, the responses of turfgrass varieties to different water levels were determined. In the study, eight different turfgrass mixtures were used as experiment material. It was carried out at Plant Stress Monitoring and Thermography Laboratory at Çanakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Agriculture, between November 2022 and January 2023 in a pot environment. The experiment was carried out by applying 4 irrigation treatments (100% (control) where all the water consumed from the soil was applied, and 75%, 50%, 25% of the water given to the control treatment) to the grass mixtures in a controlled growing environment with a temperature of 30ºC±1. The effects of water stress on physiological and morphological characteristics and crop water usage of the turfgrass mixtures were assayed. As a result of the study, there was no significant difference between the crop water usage values of the species. According to the data obtained, it was observed that five of the eight grass mixtures (4M-JG, 4M-J, 4M-S, 4M-D. and 7M) of the S75 treatment were above the visual quality limit. Consequently, it has been stated that 25% water deficit can be made in the mentioned species.
URI
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=a0OMTmEd_3mfOBxT8SiBTIc03HUT78OVWsUum3cETE1jYW-oNf6HBI_XUNxy0PiShttps://hdl.handle.net/20.500.12428/4960