Geççi ve ihracata yönelik şeftali çeşitlerinde uçucu yağ emdirilmiş MAP uygulamalarının depolama kalitesine etkisi
Abstract
Bu yüksek lisans tez çalışmasında geççi ve ihracata yönelik 'ANET 55', 'ANET 33' ve 'ANET 30' şeftali çeşitlerinde farklı uçucu yağ emdirilmiş MAP uygulamalarının 60 günlük depolama sonunda meyvelerdeki kalite özelliklerindeki değişimler araştırılmıştır. Bu amaçla hasattan sonra meyveler Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait soğuk hava deposunda 0±1 °C sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında 60 gün süreyle depolanmıştır. Hasattan sonra 5 gruba ayrılan meyvelerde; 1) meyveler düşük yoğunlukta polietilen (LDPE) torbalar içerisine konulmuştur. 2) meyveler %0,5 dozunda kekik yağı (Thymus vulgaris L.), 3) meyveler %0,5 dozunda acı badem yağı (Prunus amygdalus var. amara) ve 4) meyveler kekik (%0,5) + acı badem yağı (%0,5) emdirilmiş MAP torbalarda depolanmıştır. 5) meyveler kontrol olarak ayrılmıştır. Depolama boyunca kontrol uygulamasına kıyasla ağırlık kaybı, meyve eti sertliği (MES), suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇTKM) miktarı, titre edilebilir asitlik (TEA), şeker miktarları ve meyve kabuk rengi gibi önemli olgunluk parametleri bakımından genel anlamda MAP uygulamalarının tümünden iyi sonuçlar alınmıştır. Meyvelerde depolama süresince yapılan duyusal analizler sonucunda kullanılan uçucu yağların meyve kokusunda değişime neden olmadığı gözlenmiştir. Ayrıca ülkemizde şeftali muhafazasında ilk defa denenen uçucu yağ emdirilmiş MAP uygulamaları fungal çürümeler açısından çok önemli sonuçlar vermiştir. Bu yüksek lisans tez çalışması sonucunda MAP ve uçucu yağ emdirilmiş MAP uygulamaları ile 'ANET 55' ve 'ANET 33' çeşitlerinin 60 güne kadar başarılı bir şekilde depolanabileceği, 'ANET 30' çeşidinin ise 30 gün depolanabileceği tespit edilmiştir. Ayrıca MAP teknolojisinde uçucu yağ uygulamalarının şeftali meyvesinde hasat sonrası kayıpları azaltmak ve kaliteyi korumak amacıyla kimyasal uygulamalara alternatif olabileceği görülmüştür. In this master's thesis study, the changes in the quality characteristics of the fruits after 60 days of storage of different MAP applications in late and export oriented 'ANET 55', 'ANET 33' and 'ANET 30' peach cultivars were investigated. For this purpose, after the harvest, the fruits were stored in the mechanically cooled research rooms of Canakkale Onsekız Mart Unıversity (COMU) Faculty of Agriculture, Horticulture Department, at 0±1 °C temperature and 90±5% relative humidity conditions for 60 days. After harvest, the experiment was established on fruits divided into 5 groups. 1) Fruits were placed in low density polyethylene (LDPE) bags. 2) fruits 0,5% thyme oil (Thymus vulgaris L.), 3) fruits 0,5% bitter almond oil (Prunus amygdalus var. amara) and 4) fruits thyme (0,5%) + bitter almond oil (0.5%) were stored in impregnated MAP bags. 5) fruits were separated as controls. Overall, good results were obtained from all MAP treatments in terms of important maturity parameters such as weight loss, fruit flesh firmness (FF), total soluble solids (TSS) content, titretable asidity (TA), sugar content and fruit skin color compared to the control application during storage. As a result of the sensory analyzes carried out on the fruits during storage, it was observed that the essential oils used did not cause a change in the fruit odor. In addition, essential oil-impregnated MAP applications, which were tried for the first time in peach preservation in our country, showed very important results in terms of fungal decay. As a result of this master thesis, it has been determined that 'ANET 55' and 'ANET 33' varieties can be successfully stored for up to 60 days, and 'ANET 30' varieties can be stored for 30 days with MAP and MAP applications impregnated with essential oil. In addition, it has been seen that essential oil applications in MAP technology can be an alternative to chemical applications in order to reduce post-harvest losses and maintain quality in peach fruit.
URI
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=kIrIdtdJ31bRgjb6fHvMUT057yUe2HYO5RvbA9zsrEHzt-aGy2Der-iTyFWroCn5https://hdl.handle.net/20.500.12428/4636