Endemik Alyssum pinifolium (Nyár.) Dudley ve Dianthus ingoldbyi Turril üzerinde koruma biyolojisi çalışmaları
Citation
Esen, O. (2016) Endemik Alyssum pinifolium (Nyár.) Dudley ve Dianthus ingoldbyi Turril üzerinde koruma biyolojisi çalışmaları . Yayımlanmamış doktora tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.Abstract
Bu çalışma ile dar yayılışlı olan endemik Alyssum pinifolium (Nyár.) T.R. Dudley ve Dianthus ingoldbyi Turril türlerinin biyolojik özellikleri, populasyon yapısı ve genişliği, ekolojik istekleri ve üreme biyolojisine ait özellikleri belirlenmiştir.
A. pinifolium’ un toplam yayılış alanı 0,07 km2 hesaplanmıştır ve ergin birey sayısı 2478 olarak hesaplanmıştır. D. ingoldbyi ise 0,19 km2 alanda yayılış göstermekte ve ergin birey sayısı 2010’dur.
Üreme biyolojisi çalışmaları sonucunda; En yüksek polen canlılığı değerleri A. pinifolium için %89, D. ingoldbyi için ise %77 olarak hesaplanmıştır. Stigma olgunluğu seviyesi A. pinifolium’da en yüksek çiçeğin ikinci günü; D. ingoldbyi’ de ise çiçeğin beşinci günü olarak gözlemlenmiştir. Tohum canlılığı A. pinifolium’da %100 iken D. ingoldbyi de %78’ dir. Her iki türünde tohum çimlenme oranları yüksektir. A. pinifolium populasyonlarının meyveleşme oranları yaklaşık %70 iken, D. ingoldbyi poplasyonlarında bu oran %85’ in üstündedir.
Türlerin üreme biyolojilerinde herhangi bir sorunla karşılaşılmamıştır. Tehdit eden faktörler ise antropojenik (turizm ve madencilik) kaynaklı olduğu belirlenmiştir.
Bu sonuçlara göre türlerin IUCN (2001) tehlike kategorileri A. pinifolium için CR B2b(ii,iii)c(v), D. ingoldbyi için ise CR B2b(ii,iii,v) olarak belirlenmiştir. With this study; biological features, population structures and their extensions, ecological demands and reproductive biology features of narrowly distributed endemics Alyssum pinifolium (Nyár.) T.R. Dudley and Dianthus ingoldbyi Turril.
Area of occupancy for A. pinifolium was calculated 0.07 km2 and mature individuals number was 2478. If D. ingoldbyi distributed in 0.19 km2 area and mature individual number was 2010.
As a result of reproductive biology studies; the highest polen viability rate was 89% for A. pinifolium and 77% for D. ingoldbyi. Stigma receptivity level for A. pinifolium was observed on second day of flower and the fifth day of flower for D. ingoldbyi. Seed viability rates was calculated 100% for A. pinifolium and 78% for D. ingoldbyi. Fructification rates of A. pinifolium populations was calculated approximately 70% and upper than 85% for D. ingoldbyi populations.
On reproductive biology of species’ was not encountered with any problems. The main factor that threatening populations was identified to be anthropogenic-related (turism and mining).
According to these results, IUCN (2001) danger categories were determined as CR B2b(ii,iii)c(v) for A. pinifolium and CR B2b(ii,iii,v) for D. ingoldbyi.