Katı Yağ İçeriğinin Belirlenmesinde Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisinin (NIR) Kullanımı
Künye
Öğütcü, M , Arifoğlu, N . (2018). Katı Yağ İçeriğinin Belirlenmesinde Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopisinin (NIR) Kullanımı . ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi , 6 (2) , 109-114.Özet
Bu çalışmada, farklı yağ ve jel ajanları kullanılarak oluşturulan oleojellerin katı yağ içeriklerinin yakın kızıl ötesi (NIR) spektroskopisi kullanılarak tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte, nükleer manyetik rezonans (NMR) spektroskopisi ile farklı formülasyonlara sahip 96 oleojel örneğinin katı yağ içerikleri iki farklı sıcaklık derecesinde (20 ve 35 °C) belirlenmiştir. Örneklerin NMR ile belirlenen 20 ve 35 °C’deki katı yağ içeriklerinin sırasıyla %1,65-9,84 ve %1,05-8,77 değerleri arasında olduğu tespit edilmiştir. Katı yağ içeriğinin belirlenmesinde NMR hasarsız bir teknik olmasına rağmen örnek hazırlama aşamasının zaman alıcı olması gibi bir olumsuzluğu da bulunmaktadır. NMR spektroskopisi ile belirlenen katı yağ içerik değerleri ile NIR spektroskopisi ile tahminlenen değerler arasında güçlü bir korelasyon [20 °C için r1=89,29, RMSEP=0,774; 35 °C için r2=92,32, RMSEP=0,601) olduğu görülmektedir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar NIR spektroskopisinin, katı yağ içeriğinin tahmini için NMR spektroskopisinin yerini alacak güvenilir ve daha hızlı bir teknik olduğunu göstermektedir. In this study, it is aimed to determine the solid fat content of oleogels prepared with different oils and organogelators using near infrared spectroscopy (NIRs). The solid fat content of 96 oleogel samples with different solid fat content for the calibration data set at 20 and 35 ° C was determined by nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy. The fat content of the samples at 20 and 35 ° C determined by NMR was found to be between 1.65-9.84% and 1.05-8.77%, respectively. Although NMR is a non-destructive technique for the determination of the fat content, there is also a disadvantage that the sample preparation step is time-consuming. A strong correlation between the fat content values determined by NMR spectroscopy and the predicted values with NIR spectroscopy is 20 ° C (r1 = 89.29 and RMSEP = 0.774) and 35 ° C (r2 = 92.32 and RMSEP = 0.601). The results obtained from the study show that NIR spectroscopy is a reliable and rapid technique to replace the NMR spectroscopy for the estimation of the fat content.
Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/comuagri/issue/41582/481736https://hdl.handle.net/20.500.12428/3107
Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: