Browsing Bahçe Bitkileri Bölümü Koleksiyonu by Issue Date
Now showing items 1-20 of 42
-
Bazı Kayısı Çeşitlerinde Tomurcuk Dökümleri ve Tomurcuklardaki Besin Maddeleri Üzerine Araştırmalar
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2015-06-01)Bu çalışma 2013 ve 2014 yıllarında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesi içerisindeki kayısı koleksiyon bahçesinde bulunan Rakowsky ve Kabaaşı kayısı çeşitlerinde yürütülmüştür. Her iki kayısı çeşidinde, ... -
Caldesi 85 Nektarin Çeşidinde Doğal Kaplama Uygulamalarının Depolama Süresince Meyve Kalitesine Etkileri
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2015-06-01)Bu çalışmada; Caldesi 85 nektarin çeşidine ait meyvelerde hasattan sonra doğal kaplama uygulamalarının depolama süresince bazı kalite özelliklerine etkileri incelenmiştir. Uygulamalar; doğal kaplama materyallerinden (Soya ... -
Bağcılıkta Farklı Düzeylerde Oransal Nem Kaybına Uğratılmış Üretim Materyallerinin Canlılık ve Gelişim Potansiyellerinin Belirlenmesi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2015-06-01)Bu araştırma, farklı düzeylerde oransal nem kaybına uğratılmış üretim materyallerinin canlılık ve gelişim potansiyellerinin belirlenebilmesi amacıyla, 2013 ve 2014 yıllarında yürütülmüştür. Bu araştırmada, ‘Çanakkale Onsekiz ... -
Farklı Kış Budama Dönemleri ve Yaz Budaması Uygulamalarının Yalova İncisi Üzüm Çeşidinin Verim ve Kalitesine Olan Etkilerinin Belirlenmesi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2015-06-01)Bu araştırma, farklı kış budama dönemleri ve yaz budaması uygulamalarının „Yalova İncisi? üzüm çeşidinin verim ve kalitesine olan etkilerini belirlemek amacıyla 2012 ve 2013 yıllarında, „ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi? „Sofralık ... -
Organik ve Konvansiyonel Olarak Yetiştirilen Salata–Marul (Lactuca sativa L. var. crispa) Çeşitlerinin Tohum Verimi ve Kalitesi Yönünden Karşılaştırılması
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2015-06-01)Bu çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesi deneme alanında yürütülmüştür. İki yıl boyunca ilkbahar döneminde 3 farklı kıvırcık yaprak salata çeşidi (Arapsaçı, Artemis ve Lattughino) organik ve ... -
Kırmızı Biberde (Capsicum annuum L. cv. Kapya) Bazı Hasat Sonrası Uygulamaların Depolama Kalitesi Üzerine Etkileri
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2015-12-01)Kapya biber çeşdi, özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde taze tüketim ve endüstriyel açıdan oldukça büyük üretim ve ihracat potansiyeline sahiptir. Çalışmada, Kapya biber çeşidinde farklı hasat sonrası uygulamaların ... -
Cyclamen hederifolium Aiton.’un Sera Koşullarında Farklı Fotoperiyot ve Gölgeleme Uygulamalarına Tepkisi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2015-12-01)Bu ara?tırma, Batı Anadolu?da doğal yayılı? gösteren Cyclamen hederifolium Aiton.?da ı?ığın bitki geli?imi ile çiçeklenme özellikleri üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla gerçekle?tirilmi?tir. Çalı?mada bitkisel ... -
Vejetasyon Periyodunda Farklı Düzeylerde Koltuk Alınmış Olan Sofralık Çeşitlerde Yıllık Dalların Odunlaşma Düzeylerinin Belirlenmesi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2015-12-01)Bu ara?tırma, vejetasyon periyodunda farklı düzeylerde koltuk alınmı? (YDKB: Yüksek düzeyde koltuk bırakma, NDKA: Normal düzeyde koltuk alma ve YDKA: Yüksek düzeyde koltuk alma) olan sofralık çe?itlerde (Amasya Beyazı, Ata ... -
Epibrassinolid, Gibberellik Asit ve Naftalen Asetik Asittin Bazı Nar Çeşitlerinde Çiçek Tozu Çimlenme Oranlarına Etkisi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2015-12-01)Bu araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesi içerisindeki nar koleksiyon bahçesinde bulunan ‘Caner I’, ‘Caner II’ çeşitleri ve ‘26–3’ nar tipinde yürütülmüştür. Bitki büyüme düzenleyicilerden ... -
Günümüz Asma Fidancılık İşletmelerinde Yürütülen Asma Fidanı Üretim Faaliyetlerinin İrdelenmesi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2015-12-01)Bu araştırma kapsamında, çoğunluğu ülkemizin Ege ve Marmara Bölgeleri’ne konumlanmış olan günümüz asma fidancılık işletmelerinin bazılarıyla (13 adet), 2010–2013 yılları arasında yaklaşık 100 soruluk bir anket çalışması ... -
Farklı Anaçların ‘Red Globe’ Üzüm Çeşidinde Tüplü (Kaplı) Fidanların Stoma Özellikleri Üzerine Etkileri
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2017-08-01)This research was carried out in 2016 in order to determine the effects of different rootstocks (5BB, 110R, 41B, 1103P and 1613C) on stoma properties of tubed (covered) saplings in 'Red Globe' grape variety in 'Çalışkan ... -
Farklı Organik Bitki Besin Maddelerinin Çengelköy Hıyarının (Cucumis sativus L.) Tohum Verim ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2017-08-01)Ticari organik gübrelerin kullanımı giderek artmaktadır. Ancak bu gübrelerin bitki büyüme ve gelişmesine etkilerinin belirlenmesi gerekir. Bu çalışmada, farklı organik bitki besin maddesi uygulamalarının Çengelköy Hıyar ... -
Influence of IAA, 28-homobrassinolide and 24-epibrassinolide on Adventitious Rooting in Grapevine
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2018-07-17)In this research, influence of auxin and brassinosteroids on rooting of American grapevine rootstocks (140 Ru and 41 B) was investigated. Hormones and their concentrations used were indole butyric acid (IBA); 0 (control), ... -
Yalova Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinin Yazlık Sürgünlerinde Farklı Tepe Alma Uygulamalarının Yıllık Dal ile Üzüm Verim ve Kalitesine Etkileri
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2018-07-17)Bu araştırma, 2014 ve 2015 yıllarında Çanakkale ekolojik koşullarında ‘Yalova Çekirdeksizi’ üzüm çeşidinin yazlık sürgünlerinde farklı seviyelerden yapılan tepe alma uygulamalarının üzüm ve yıllık dal verim ve kalitesine ... -
Yalova Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Ben Düşme Döneminden İtibaren Yapılan Farklı Düzeylerdeki Sulama Uygulamalarının Çeşidin Stoma Özellikleri Üzerine Etkileri
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2018-12-25)Bu araştırma, ‘ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi’, ‘Sofralık Üzüm Çeşitleri Uygulama ve Araştırma Bağı’nda bulunan ‘Yalova Çekirdeksizi’ üzüm çeşidi üzerinde, ben düşme döneminden itibaren (5 hafta süresince) yapılan farklı ... -
Hasat Öncesi Gibberellik Asit Uygulamalarının ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ Nektarin Çeşitlerinin Meyve Kalitesine Etkileri
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2018-12-25)Ülkemizde erken dönemden geç döneme kadar olan, çeşitleriyle farklı bölgelerde farklı hasat zamanlarında uzun bir dönemde nektarin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde bilinen nektarin çeşitleri dışında endemik bir tür ... -
Kompostlaştırılmış farklı organik gübrelerin domateste bazı organik asitlerin değişimi üzerine etkileri
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2018-12-25)Ülkemizde tarımsal üretim yapılan toprakların büyük bir çoğunluğu organik madde miktarı bakımından az ya da çok az olarak bilinmektedir. Bu nedenle toprağın organik madde içeriklerinin arttırılması tarımsal üretimin önemli ... -
Merlot ve Cabernet Sauvignon Üzüm Çeşitlerinde (Vitis vinifera L.) Çiçek Salkımı Çiçek Organ Taslaklarının Morfolojik Gelişim Safhalarının Belirlenmesi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019-07-11)Bu araştırma asma çiçek salkımı ile çiçek organ taslaklarının gösterdiği morfolojik değişimlerin gelişim dönemleri ile birlikte ortaya konulması amacıyla yürütülmüştür. ‘Merlot’ ve ‘Cabernet Sauvignon’ (Vitis vinifera L.) ... -
Farklı Dozlardaki Melatonin Kullanılan Priming (Önçimlendirme) uygulamalarının NaCl Stresindeki Karpuz (Citrullus lanatus var. ‘Crimson sweet’) Tohumlarının Bazı Canlılık Parametreleri Üzerine Etkileri
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019-12-24)Olumsuz çevre koşulları tohumların çimlenme güçlerinin düşmesine ve çimlenme sürelerinin uzamasına neden olmaktadır. Çimlenme esnasında karşılaşılan sorunlar fide gelişiminin azalmasına yol açarken sağlıklı tohumlardan ... -
Farklı Yazlık Sürgün Kalınlıklarının Cardinal ve Yalova İncisi (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşitlerinde Salkım ve Tane Kalitesi Üzerine Etkileri
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2020-06-29)Bu araştırma 2016 ve 2018 yıllarında, ‘ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi Ziraat Fakültesi Çiftliği Bitkisel Üretim ve Araştırma Birimi’ ‘Sofralık Üzüm Çeşitleri Araştırma ve Uygulama Bağı’nda yürütülmüştür. Araştırmada materyal ...