Domates Fidelerinin Kalsiyum Sülfat ve Kalsiyum Hidroksit Katılan Ortamda Yetiştirilmesinin Çiçek Burnu Çürüklüğü Üzerine Etkisi
Citation
Daldal, N , Müftüoğlu, N . (2018). Domates Fidelerinin Kalsiyum Sülfat ve Kalsiyum Hidroksit Katılan Ortamda Yetiştirilmesinin Çiçek Burnu Çürüklüğü Üzerine Etkisi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4 (1), 28-42.Abstract
Bu çalışmada, domates bitkisinin kalsiyum içeriğini artırarak meyvelerde Çiçek Burnu Çürüklüğü (ÇBÇ) oranını azaltma, verim ve verim özelliklerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bitkisel materyal olarak sanayi domatesi çeşidi (Lycopersicon esculentum L., Rio Grande)'nin kullanıldığı çalışma iki aşamadan oluşmuştur. Birinci aşamada, farklı kalsiyum kaynakları (Ca(OH)2 ve CaSO4) ve dozları (0, 100, 200, 300 gCa/m2 ) uygulanarak domates fideleri yetiştirilmiştir. İkinci aşamada, elde edilen fideler saksılara dikilerek taban gübresi olarak triple süperfosfat, potasyum sülfat, kalsiyum amonyum nitrat, üst gübresi olarak kalsiyum nitrat uygulanarak vejetasyon denemesi kurulmuştur. Domates yetiştiriciliğinde, fide yetiştirme aşamasında ortama kalsiyum sülfat ilave edilmesinin meyve ağırlığını, meyve çapını, meyve boyunu artırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca meyve sayısının arttığı, çiçek açtıktan sonra meyve oluşumunun daha hızlı olduğu ve hasat süresinin erken başlayıp daha uzun sürdüğü belirlenmiştir. Fide yetiştirme aşamasında ortama 100 gCa/m2 dozunda kalsiyum sülfat ilave edilmesinin ÇBÇ görülen meyve sayısını azaltmasına karşın, kalsiyum hidroksit uygulanan fidelerde ÇBÇ olan meyveye rastlanmadığı ve bitki boyunun arttığı saptanmıştır. Ancak kalsiyum hidroksitin verim üzerindeki olumsuz etkisine dikkat edilmesi gerektiği tespit edilmiştir. Domates yetiştirilen alanlarda kalsiyum eksikliği varsa; fide yetiştirilen ortama 100 gCa/m 2 dozunda kalsiyum sülfat uygulanması ile meyvelerde ÇBÇ görülme olasılığının azaldığı sonucuna varılmıştır. In this study, it was aimed to decrease the ratio of blossom-end rot (BER) in fruits, investigate the effect on yield and yield characteristics by increasing the calcium content of tomato plants. The study in which processing tomato cultivar (Lycopersicon esculentum L., Rio Grande) was used as plant material is composed of two steps. In the first step, tomato seedlings were grown by different calcium sources (Ca(OH)2 and CaSO4) and Ca doses (0, 100, 200 ve 300 gCa. m-2 ). In the second stage, this seedling was planted to the pot and the vegetation experiment was carried out in which the base fertilizer was applied with triple super phosphate, potassium sulphate, calcium ammonium nitrate and calcium nitrate as the top fertilizer. It has been determined that the addition of calcium sulphate in seedling growing stage increases the fruit weight, fruit diameter, fruit length. It was also determined that the number of fruits increased, the formation of fruit was faster after the flowers were opened, and the harvesting period started early and lasted longer. Although the addition of calcium sulphate at a dose of 100 g. m -2 Ca reduced the number of fruits seen in the BER, no fruit was found in the calcium hydroxide applied seedlings and the plant height was found to increase. However, it has been determined that the adverse effect of calcium hydroxide on yield should be considered. If there is calcium deficiency in tomato growing areas; the application of calcium sulphate at a dose of 100 g. m -2 Ca in grown seedlings resulted in a reduced likelihood of the occurrence of BER in fruits.
The following license files are associated with this item: