Yabancı Emekli Yerleşiklerin Yerelde Kamusal Hayata Katılım İstekliliği ve Yerel Halkla İlişkileri (Antalya İçin Bir Yaklaşım)
Citation
Toprak, Z. (2009). Yabancı emekli yerleşiklerin yerelde kamusal hayata katılım istekliliği ve yerel halkla ilişkileri (Antalya için bir yaklaşım). Yönetim Bilimleri Dergisi, 7(2), 99-137.Abstract
Türkiye çıkış ülkesine kısa veya belirlenmiş sürelerde geri dönüşü olan çalışma, eğitim, tatil amaçlı geliş tercihleri ile geliş ülkesiyle irtibatını kesmeden ancak altı aydan fazla uzun süreli ve yerleşik düzene geçme amaçlı turistik eksenli gönüllü nüfus hareketlerinin yanısıra; iklim değişiklikleri, politik baskılar vb zorunlu nedenler ile her gün daha fazla göç alan ülke durumuna gelmektedir. Konusu ne olursa olsun, iç veya dış göçler ülkelerin tarihinde her zaman idari sorunlar ve kriz bağlantılı değerlendirilmiştir. Yabancılar özellikle giderek kıyı bölgelerindeki tatil beldelerinde yoğunlaşmaları, eğitimleri ve satın alma güçleri itibariyle değerlendirildiğinde, yerel halka göre daha eğitimli ve ekonomik güce sahip bulunmaları bağlamında, “yabancı toplumsal sermaye olarak değerlendirilebilmektedir. Bulundukları beldeden başlayarak bölge hatta ülke düzeyine sıçrayabilecek sosyo-kültürel ve ekonomik etkileri açıkça görülmektedir. Taşıdığı özellikler itibariyle ülke ekonomisine yük getiren ekonomik veya politik göçlerden farklı bir konuma yerleşen emekli yabancı göçlerinin gelinen ülke için sosyokültürel ve ekonomik yönden bir fırsat mı olduğu tartışılması gereken önemli bir konudur. Alongside those coming on short term work, education or holiday visists, an increasing number of people entering the country every day for periods of settlement longer than six months while continuing to maintain their links with their country of origin and those forced to enter for reasons such as political pressures or climate change has made Turkey a growing immigrant recipient country. It evident throughout history that the imigration of people from one country to another for whatever purpose has been the cause of administrative problems and crises in the host country. Foreigners, in particular the increasing numbers settling in holiday resorts and coastal areas, are generally better educated and financially better off than the local inhabitants by which they are often considered “foreign social capital”. It is also evident that the social, cultural and economic impacts, which begin in the settlements, eventually spread to the larger region and even to the whole country. Unlike economic or political migrants that are a burden to the economy, whether these retiree migrants present an social-cultural and economic opportunity for the host country is an important point of debate.
Collections
The following license files are associated with this item: