Genç Kick Boksçularda Kuru Kupa Uygulamasının Bazı Performans Parametreleri Üzerine Akut Etkisinin İncelenmesi
Citation
Ateş, İ., Yerlikaya, G., Can, İ., Atlı, A. (2023). Genç Kick Boksçularda Kuru Kupa Uygulamasının Bazı Performans Parametreleri Üzerine Akut Etkisinin İncelenmesi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 6(2), 1-11.Abstract
Amaç: Kuru kupa uygulaması ısı ve negatif basınç etkisi sebebiyle birçok spor branşında kan dolaşımını arttırmak ve ağrıyı azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Bizim de bu çalışmadaki amacımız kick boks sporcularının hamstring kasına uygulanan kuru kupa uygulamasının kas kuvveti, denge ve normal eklem hareket açıklığına etkisini araştırmaktır.
Yöntem: Çalışmaya yaşları 13-17 arasında değişen 11 kick boks sporcusu dahil edilmiştir. 10 dakikalık genel bir ısınmadan sonra sporcuların statik denge, dikey sıçrama, kuvvet ve normal eklem hareket ölçümleri alınmıştır. 15 dakika kuru kupa uygulaması uygulandıktan sonra ölçümler tekrar edilmiştir.
Bulgular: Uygulama öncesi ve sonrası ölçümler karşılaştırıldığında sporcuların statik denge, dikey sıçrama, kuvvet ve normal eklem hareketi son test ölçümlerinin ön test ölçümlerine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede gelişim gösterdiği görülmüştür (p<0,05).
Sonuç: Sporcuların kas kuvveti, denge ve normal eklem hareket açıklığı değerlerindeki artış çok değerli olsa da; farklı kupa uygulamalarıyla, farklı spor dallarında ve daha fazla katılımcıyla araştırmaların devam etmesi gerektiği düşünülmektedir. Purpose: Dry cup application is used in many sports branches to increase blood circulation
and reduce pain due to the effect of heat and negative pressure. Our aim in this study is to
investigate the effect of dry cup application applied to the hamstring muscle of kickboxers on
muscle strength, balance and normal range of motion.
Method: Eleven kickboxers aged between 13-17 were included in the study. After a 10-
minute warm-up, the athletes' static balance, vertical jump, strength and normal joint
movement measurements were taken. After 15 minutes of dry cup application, the
measurements were repeated.
Results: When the measurements before and after the application were compared, it was seen
that the static balance, vertical jump, strength and normal joint movement post-test
measurements of the athletes showed statistically significant improvement compared to the
pre-test measurements (p<0.05).
Conclusion: Although the increase in the muscle strength, balance and normal range of
motion of the athletes is very valuable; it is thought that there searches should continue with
different cup applications, in different sports branches and with more participants.