Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorÇankırılıgil, Ekrem Cem
dc.contributor.authorAltuntaş, Ayça
dc.date.accessioned2024-10-08T08:11:05Z
dc.date.available2024-10-08T08:11:05Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.citationÇankırılıgil, E. C., & Altuntaş, A. (2024). Chemical Composition of Two Grey Mullet Species (Chelon auratus, Mugil cephalus): A Comparative Study on Wild and Aquaculture-Adapted Species. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 7(1), 52-66. https://doi.org/10.46384/jmsf.1494918en_US
dc.identifier.issn2651-5326
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.46384/jmsf.1494918
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/86083/1494918
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6528
dc.description.abstractThis study assessed the chemical composition of wild and culture-adapted golden grey mullet (Chelon auratus) and flathead grey mullet (Mugil cephalus). Wild samples were collected seasonally from Trabzon shores and compared to those adapted to aquaculture conditions for one year. Both species had high levels of glutamate, aspartate, alanine, leucine, and isoleucine. Mugil cephalus was a high protein source for adults, with a digestible indispensable amino acid score (DIAAS) score above 100 in both wild and culture forms. However, a DIAAS score exceeding 100 was only detected in wild Chelon auratus in the winter and spring. Both species had high levels of EPA and DHA, with Mugil cephalus having the highest lipid quality. Despite seasonal variations, cultured fish maintained a good nutritional profile similar to wild fish, especially in the autumn and summer.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, doğal ve kültüre adapte edilmiş altınbaş kefal (Chelon auratus) ve has kefal (Mugil cephalus) türlerinin kimyasal bileşimi değerlendirilmiştir. Örnekler Trabzon kıyılarından mevsimsel olarak avlanmış ve bir yıl boyunca yetiştiricilik şartlarına adapte edilen bireylerle karşılaştırılmıştır. Her iki türde de yüksek düzeyde glutamat, aspartat, alanin, lösin ve izolösin tespit edilmiştir. Mugil cephalus, doğal ve kültür formlarında 100'ün üzerinde bir sindirilebilir elzem amino asit skoruna (DIAAS) sahip yüksek protein kaynağı olarak belirlenmiştir. Ancak, 100'ü aşan DIAAS skoru sadece kış ve ilkbaharda doğadan avlanan Chelon auratus'ta tespit edilmiştir. Her iki türde de yüksek miktarda EPA ve DHA tespit edilmiş olup Mugil cephalus türünün en yüksek lipit kalitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Mevsimsel değişikliklere rağmen, kültüre adapte edilen balıkların, özellikle sonbahar ve yaz aylarında, doğadan avlanan balıklara benzer iyi bir besin profilini koruduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectProtein qualityen_US
dc.subjectDIAASen_US
dc.subjectLipid indicesen_US
dc.subjectBlack Seaen_US
dc.subjectSeafooden_US
dc.subjectProtein kalitesien_US
dc.subjectLipit indekslerien_US
dc.subjectKaradenizen_US
dc.subjectSu ürünlerien_US
dc.titleChemical Composition of Two Grey Mullet Species (Chelon auratus, Mugil cephalus): A Comparative Study on Wild and Aquaculture-Adapted Speciesen_US
dc.title.alternativeİki Kefal Türünün (Chelon auratus, Mugil cephalus) Kimyasal Kompozisyonu: Doğal ve Akuakültüre Adapte Edilmiş Türlerin Karşılaştırılmasıen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofÇanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheriesen_US
dc.departmentSeçinizen_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage52en_US
dc.identifier.endpage66en_US
dc.identifier.doi10.46384/jmsf.1494918en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US
dc.identifier.trdizinid1249163en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record