Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorTolasa Yılmaz, Şebnem
dc.date.accessioned2024-10-04T06:41:29Z
dc.date.available2024-10-04T06:41:29Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationTolasa Yılmaz, Ş. (2023). Dondurarak Depolanan Balık Kıymasının Stabilizasyonu. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 6(1), 76-82. https://doi.org/10.46384/jmsf.1248713en_US
dc.identifier.issn2651-5326
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.46384/jmsf.1248713
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/78777/1248713
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6512
dc.description.abstractGünümüzde, Türkiye’de ve dünya genelinde ıskarta ve ekonomik olmayan türler, bunun yanında işleme esnasında ortaya çıkan yan ürünler, insan sağlığı açısından çok faydalı protein, yağ asitleri, vitamin ve mineralleri içermektedir. İnsan gıdası olarak yeterince etkin bir şekilde değerlendirilemeyen bu stokların, soğuk şokuna karşı dayanıklı hale getirilmiş (kriyostabilize edilmiş) kıyma blokları halinde, yenilikçi formülasyon stratejileri ile fonksiyonel gıda olarak değerlendirilmeleri mümkün olmaktadır. Ancak özellikle dondurarak depolama esnasında lipidlerin ve proteinlerin oksidasyonu kalite kayıplarına neden olmaktadır. Antioksidanlar lipid oksidasyonunun engellenmesinde, kriyoprotektanlar ise, protein denatürasyonunun geciktirilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Sentetik katkı maddelerinin olası toksisite ve karsinojenik etkilerinden dolayı, doğal içeriklerin kullanılmasına yönelik ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle antioksidatif ve kriyoprotektif etkiye sahip içeriklerle işlenen balık kıymasının dondurarak depolamadaki kararlığı önem arz etmektedir.en_US
dc.description.abstractToday discard and fish species with low economic value as well as by products generated during fish processing are in Turkey and around the world contain protein, fatty acids, vitamins and minerals that are very beneficial for human health. It is possible to evaluate these stocks as a functional food, which cannot be used effectively as human food, with using innovative formulation strategies in the form of cryostabilized minced meat blocks. However oxidation of lipids and proteins especially during frozen storage causes quality losses. Antioxidants are widely used to prevent the lipid oxidation and cryoprotectants to delay protein denaturation. Due to the possible toxicity and carcinogenic effects of synthetic additives, the interest in using natural ingredients is increasing day by day. For this reason it is important to stabilize the minced fish blocks during frozen storage which are processed with natural cryoprotectants and antioxidants.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKriyoprotektanen_US
dc.subjectAntioksidanen_US
dc.subjectOksidasyonen_US
dc.subjectDondurarak muhafazaen_US
dc.subjectBalık kıymasıen_US
dc.subjectCryoprotectanten_US
dc.subjectAntioxidanten_US
dc.subjectOxidationen_US
dc.subjectFrozen storageen_US
dc.subjectFish minceen_US
dc.titleDondurarak Depolanan Balık Kıymasının Stabilizasyonuen_US
dc.title.alternativeStabilization of Frozen Stored Fish Minceen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofÇanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheriesen_US
dc.departmentSeçinizen_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage76en_US
dc.identifier.endpage82en_US
dc.identifier.doi10.46384/jmsf.1248713en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US
dc.identifier.trdizinid1191076en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record