Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorHarlıoğlu, Muzaffer Mustafa
dc.contributor.authorMustafa, Shokri Omar
dc.contributor.authorBatool, Zahra
dc.date.accessioned2024-10-04T06:34:57Z
dc.date.available2024-10-04T06:34:57Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationHarlıoğlu, M., Omar Mustafa Mustafa, S., & Batool, Z. (2023). The Present Situation of the Fisheries Sector in Iraq: A Critical Review. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 6(1), 70-75. https://doi.org/10.46384/jmsf.1216078en_US
dc.identifier.issn2651-5326
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.46384/jmsf.1216078
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/78777/1216078
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6511
dc.description.abstractIn this review, the status of fisheries in Iraq is described. Iraq has two main water resources, the Tigris and Euphrates Rivers, forming a water area of approximately 700,000 hectares. Surface waters are distributed as natural lakes (39%), dam lakes (13.3%), and rivers and their tributaries (3.7%). On the other hand, marshes constitute 44% of the water sources in Iraq. The Iraqi government began recording fish production from wild and aquaculture in 1986. Total fish production from freshwaters in Iraq in 1991 and 1998 were 18,800 and 30,000 tons, respectively. In 2020, the total fish production in Iraq reached to 241,848 tons (Anonymous, 2022a). The bulk of fish production belonged to carps followed by barbs (genus Barbus) and trouts. With respect to capture fishing in Iraq, a variety of trawl nets (single-bag and multi-bag) and gillnets have commonly been used. The 1970s and 1980s were characterized by low consumption of fish meat (i.e., 4.3 kg in 1979), but it has gradually increased over the last years and has reached a remarkable 10 kg per capita in 2020. In this review, freshwater and marine fish species, aquaculture production and wild catch, institutions and centers specialized in researching and developing fisheries, fish meat consumption, problems of the fishing industry and potential solutions to develop the fishing industry in Iraq are outlined. This is the first study on the present status of fisheries in Iraq.en_US
dc.description.abstractBu derlemede Irak'taki balıkçılığın günümüzdeki durumu anlatılmaktadır. Irak, yaklaşık 700 000 hektarlık bir su alanı oluşturan Dicle ve Fırat Nehirleri olmak üzere iki ana su kaynağına sahiptir. Bu su kaynaklarının %39’unu doğal göller, %13,3’ünü baraj gölleri ve %3,7’sini akarsular ve kolları oluşturmaktadır. Öte yandan, Irak'taki su kaynaklarının %44'ünü bataklıklar teşkil etmektedir. Irak hükümeti, 1986'da (4000 ton) doğal ve su ürünleri yetiştiriciliğinden elde edilen balık üretimini kaydetmeye başlanıştır. Irak'ta tatlı sulardan elde edilen toplam balık üretimi 1991 ve 1998 yıllarında sırasıyla 18 800 ve 30 000 ton olmuştur. Ayrıca, 2020 yılında Irak'ta toplam balık üretimi 241 848 tona ulaşmıştır. Balık üretiminin büyük bir kısmı sazandan elde edilir. Bunu Barbus ailesi ve alabalık takip etmektedir. Irak'ta balık avlamak için farklı tipte trol ağları (tek torbalı ve çoklu torbalı) ve uzatma ağları yaygın olarak kullanılmaktadır. 1970'ler ve 1980'ler düşük balık eti tüketiminin olduğu yıllar olmuştur (örneğin, 1979'da 4,3 kg), ancak son yıllarda balık tüketimi kademeli olarak artmış ve 2020'de 10 kg'a ulaşmıştır. Bu derlemede, Irak'ta tatlı su ve deniz balıkları türleri, su ürünleri üretimi ve doğadan avlanma, su ürünleri araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlaşmış kurum ve merkezler, balık eti tüketimi, balıkçılık endüstrisinin sorunları ve Irak'ta balıkçılık endüstrisinin geliştirilmesi için olası çözümler ana hatlarıyla belirtilmiştir. Bu derleme Irak'ta balıkçılığın durumuna ilişkin ilk çalışmadır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAquacultureen_US
dc.subjectBarbusen_US
dc.subjectCarpen_US
dc.subjectFish consumptionen_US
dc.subjectFish productionen_US
dc.subjectMarine fishen_US
dc.subjectTrouten_US
dc.subjectAkuakültüren_US
dc.subjectBarbusen_US
dc.subjectSazanen_US
dc.subjectBalık tüketimien_US
dc.subjectBalık üretimien_US
dc.subjectDeniz balığıen_US
dc.subjectAlabalıken_US
dc.titleThe Present Situation of the Fisheries Sector in Iraq: A Critical Reviewen_US
dc.title.alternativeThe Present Situation of the Fisheries Sector in Iraq: A Critical Reviewen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofÇanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheriesen_US
dc.departmentSeçinizen_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage70en_US
dc.identifier.endpage75en_US
dc.identifier.doi10.46384/jmsf.1216078en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US
dc.identifier.trdizinid1191075en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record