Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorKahraman Yılmaz, Dilek
dc.contributor.authorBerik, Nermin
dc.date.accessioned2024-10-03T13:07:41Z
dc.date.available2024-10-03T13:07:41Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationKahraman Yılmaz, D., & Berik, N. (2023). Farklı Bitki Ekstrakt ve Esansiyel Yağların Lakerda Örneklerinden İzole Edilen Bakteriler Üzerine Antibakteriyel Etkilerinin Araştırılması. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 6(1), 44-55. https://doi.org/10.46384/jmsf.1291400en_US
dc.identifier.issn2651-5326
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.46384/jmsf.1291400
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/78777/1291400
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6509
dc.description.abstractIn this study, the in vitro antimicrobial effects of citrus flower, clove and orange peel essential oils and ethanolic extracts on different bacteria isolated from lakerda samples were investigated. It was determined that essential oils were more effective than ethanolic extracts. Citrus flower and clove essential oils showed strong effects on Pseudomonas fluorescens, Staphylococcus pasteuri, Staphylococcus equorum, Carnobacterium mobile, Carnobacterium maltaromaticum, Vibrio hibernica and Vibrio rumoiensis. Essential oils showed the highest inhibitory effect on C. mobile. It was found that the essential oil of citrus flower and clove were effective on C. mobile at concentrations 0.00977% and 0.00488%, respectively. It was determined that citrus essential oil provided a stronger inhibition on Staphylococcus pasteuri at a concentration of 0.3125%. The clove essential oil at a concentration of 1.25% had the least effect on S. pasteuri. In this study, it was determined that the essential oils of citrus flowers and clove had strong inhibitory effects on the tested bacteria. In conclusion, our findings supports that addition of citrus flowers and clove essential oils to lakerda had positive effects with respect to food safety.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada turunç çiçeği, karanfil tanesi ve portakal kabuğu yağları ve etanolik ekstraktlarının; lakerda örneklerinden izole edilen bakteriler üzerinde in vitro koşullarda antibakteriyel etkileri araştırılmıştır. Sonuçlara göre; esansiyel yağların etanolik ekstraktlara göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Turunç çiçeği ve karanfil tanesi esansiyel yağları; Pseudomonas fluorescens, Staphylococcus pasteuri, Staphylococcus equorum, Carnobacterium mobile, Carnobacterium maltaromaticum, Vibrio hibernica ve Vibrio rumoiensis bakterileri üzerinde güçlü etki göstermiştir. Esansiyel yağlar en yüksek inhibisyon etkisini, C. mobile üzerinde göstermiştir. Bu tür üzerinde turunç çiçeği %0,00977 ve karanfil tanesi %0,00488 konsantrasyon ile esansiyel yağlarının etkili olduğu bulunmuştur. Turunç çiçeği esansiyel yağının Staphylococcus pasteuri üzerinde %0,3125 konsantrasyon ile daha güçlü bir inhibisyon sağlanmıştır. En az etki %1,25 konsantrasyon ile karanfil esans yağında S. pasteuri bakterisine karşı tespit edilmiştir. Bu çalışmada turunç çiçeği ve karanfil tanesi esansiyel yağlarının, test edilen bakteriler üzerinde güçlü inhibisyon etkisi olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, bulgular gıda güvenliğini sağlamak için lakerdalarda; turunç çiçeği ve karanfil tanesi esansiyel yağlarının kullanılabilirliğini desteklemektedir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntimicrobialen_US
dc.subjectLakerdaen_US
dc.subjectCloveen_US
dc.subjectCitrus flowersen_US
dc.subjectOrange peelen_US
dc.subjectGC/MSen_US
dc.subjectAntibakteriyelen_US
dc.subjectLakerdaen_US
dc.subjectKaranfilen_US
dc.subjectTurunç çiçeğien_US
dc.subjectPortakal kabuğuen_US
dc.titleFarklı Bitki Ekstrakt ve Esansiyel Yağların Lakerda Örneklerinden İzole Edilen Bakteriler Üzerine Antibakteriyel Etkilerinin Araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of Antibacterial Effects of Different Plant Extracts and Essential Oils on Bacteria Isolated from Lakerda Productsen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-9626-5446en_US
dc.authorid0000-0003-3015-8688en_US
dc.relation.ispartofÇanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheriesen_US
dc.departmentFakülteler, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümüen_US
dc.departmentFakülteler, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümüen_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage44en_US
dc.identifier.endpage55en_US
dc.institutionauthorKahraman Yılmaz, Dilek
dc.institutionauthorBerik, Nermin
dc.identifier.doi10.46384/jmsf.1291400en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.authorwosidAAX-8293-2021en_US
dc.authorwosidAAC-1297-2022en_US
dc.authorscopusid36699732400en_US
dc.authorscopusid6506909859en_US
dc.identifier.trdizinid1191073en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record