The Evaluation of Different Feeds on Brine Shrimp, Artemia parthenogenetica Culture
Citation
Qaranjıkı, A., & Kırkağaç, M. (2022). The Evaluation of Different Feeds on Brine Shrimp, Artemia parthenogenetica Culture. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 5(2), 109-118. https://doi.org/10.46384/jmsf.1169162Abstract
In this study, Artemia parthenogenetica was fed with either Spirulina (S), yeast (Y), rice bran (R), oat (O) or their combinations in 10 experimental groups in triplicate for 20 days in laboratory conditions and growth, biomass, feed conversion rate (FCR), specific growth rate (SGR), survival rate, crude protein, crude lipid contents were determined. The highest average body length obtained at the end of the experiment was 2.805±0.003 mm in treatments (S) and (SYR), and the highest average individual dry weight was 23.057 µg in treatment (S). The mean biomass changed between 167.2±0.003 mg and 115.7±0.012 mg. The highest biomass value was 20.9 g/m3 in treatment (S), followed by 20.5 g/m3 in treatment (SYR). The highest FCR was found to be similar in (S) and (Y) with 1.14±0.02. SGR was 1.01±0.001 in all experimental groups. The highest survival rate was in treatment (S), and overall it ranged between 78.22±1.78 - 90.64±0.06%. The highest crude protein contents of Artemia were found in (SR) and (S) and the highest lipid content was found in treatment (O). As a result, it is thought that combinations of by-products such as rice bran and yeast together with microalgae will be economical in the cultivation of Artemia parthenogenetica. Bu çalışmada, Artemia parthenogenetica laboratuvar koşullarında Spirulina (S), maya (M) pirinç kepeği (P), yulaf (Y) ve kombinasyonları ile 10 deneme grubunda üç tekerrürlü olarak, 20 gün süreyle beslenmişler ve büyüme, biyomas, yem değerlendirme oranı (YDO), spesifik büyüme oranı (SBO), yaşama oranı, ham protein, ham yağ içerikleri belirlenmiştir. Deneme sonunda elde edilen en yüksek ortalama uzunluk değeri 2,805±0,003 mm olarak (S) ve (SMP) gruplarında, en yüksek ortalama birey kuru ağırlık değeri 23,057±0,05 µg olarak (S) deneme grubunda ölçülmüştür. Elde edilen ortalama biyomas değerleri 167,2±0,003 mg ile 115,7±0,012 mg arasında değişmiştir. En yüksek biyomas değeri (S) deneme grubunda 20,9 g/m3 olmuş, onu (SMP) deneme grubu 20,5 g/m3 olarak izlemiştir. En iyi YDO (S) ve (M) deneme gruplarında (1,14±0,02) benzer bulunmuştur. SBO deneme gruplarında 1,01±0,001 olarak saptanmıştır. Yaşama oranı en yüksek (S)’de bulunmuş, bununla birlikte, deneme gruplarında %90,64±0,06 ile %78,22±1,78 arasında değişmiştir. Araştırma sonunda, Artemia’da, en yüksek ham protein oranları (SP) ve (S)’de, en yüksek yağ oranı ise sadece yulaf ile beslenen (Y) deneme grubunda saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Artemia parthenogenetica yetiştiriciliğinde mikroalg ile birlikte pirinç kepeği ve maya gibi yan ürünlerle kombinasyonların ekonomik olacağı düşünülmektedir.
Volume
5Issue
2URI
https://doi.org/10.46384/jmsf.1169162https://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/74463/1169162
https://hdl.handle.net/20.500.12428/6496