Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorÖnal, Umur
dc.contributor.authorBaki, Hakan
dc.date.accessioned2024-09-19T06:47:12Z
dc.date.available2024-09-19T06:47:12Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationÖnal, U., & Baki, H. (2021). The Growth and Survival of The European lobster (Hommarus gammarus) Larvae in Pseudo-Green Water and Clear Water Under Low Density Conditions. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 4(2), 202-207. https://doi.org/10.46384/jmsf.1028180en_US
dc.identifier.issn2651-5326
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.46384/jmsf.1028180
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/67380/1028180
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6469
dc.description.abstractAvrupa ıstakozu, Homarus gammarus, Avrupa’da önemli bir ticari türdür. Son yirmi yıldır devam eden başarılı stok geliştirme çalışmalarına karşın, H. gammarus’un yetiştiricilik yöntemleri hala gelişmektedir.Bu çalışmada, düşük yoğunluklu stoklama şartlarında, konsantre alg içeren pseudo-yeşil su ve temiz su tekniklerinin H. gammarus larvalarının I-IV evreler arasındaki büyüme ve hayatta kalma oranları araştırılmıştır. Tüm larvalar 800 L hacmindeki silindir-konik tanklarda 1.25 larva/L stoklama yoğunluğunda 17.1±1 oC sıcaklık ve 32±1 ppt tuzlulukta yetiştirilmiştir. Istakoz larvaları zenginleştirilmiş Artemia ile 3-5 naupli/ml oranında 10 saat süre (09:30 - 19:30) ile beslenmiştir. Tanklara günlük eklenen konsantre alg, eklenmeyen temiz su şartlarına göre türbiditeyi arttırmış ve görüş mesafesini azaltmıştır. Sonuçlar, farklı gruplardaki ıstakoz larvalarının I-IV evrelerde büyüme ve hayatta kalma oranlarının istatistiksel olarak farklı olmadığını göstermiştir (p>0.05). Ortalama hayatta kalma oranı %3’tü ve gruplar arasında bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Artan türbidite şartları ve düşük stoklama yoğunluğu hayatta kalma oranlarını arttırmamıştır. Istakoz larvalarının pelajik evrelerde daha yüksek hayatta kalma oranlarını sağlayacak çalışmaların yapılması gereklidir.en_US
dc.description.abstractThe European lobster, Hommarus gammarus, is a commercially important species in Europe. Despite successful stock enhancement programs during the last two decades, culture methods of H. gammarus are still in progress. In this study, the effects of pseudo-green water technique and clear water technique with lower stocking densities on the growth and survival of H. gammarus larvae during stages I-IV were investigated. All larvae were reared in 800 L cylindro-conical tanks with a stocking density of 1.25 larvae/L at a temperature of 17.1±1 oC and a salinity of 32±1 ppt. Lobster larvae were fed with enriched Artemia at a density of 3-5 naupli/ml for a period of 10 (09:30 am- 19:30 pm) hours. Daily additions of concentrated algae increased turbidity and reduced visibility in tanks compared to clear water conditions. Results showed that growth of lobster larvae were not significantly different among treatments during planktonic stages I-IV (p>0.05). Overall mean survival rate was only 3% with no significant differences between treatments. Increased turbidity and lower stocking density did not improve survival rates. Further studies are required to develop methods that will promote higher survival rates during the pelagic stages of lobster larvae.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHomarid Lobsteren_US
dc.subjectDecapodaen_US
dc.subjectCannibalismen_US
dc.subjectLarval cultureen_US
dc.subjectHomarid Istakozen_US
dc.subjectDecapoden_US
dc.subjectKanibalizmen_US
dc.subjectLarva yetiştiriciliğien_US
dc.titleThe Growth and Survival of The European lobster (Hommarus gammarus) Larvae in Pseudo-Green Water and Clear Water Under Low Density Conditionsen_US
dc.title.alternativeAvrupa Istakozu (Hommarus gammarus) Larvalarının Düşük Yoğunluk Koşulları Altında Pseudo-Yeşil Su ve Temiz Suda Büyümesi ve Hayatta Kalmasıen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0003-3588-8284en_US
dc.authorid0000-0002-9917-470Xen_US
dc.relation.ispartofÇanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheriesen_US
dc.departmentFakülteler, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage202en_US
dc.identifier.endpage207en_US
dc.institutionauthorÖnal, Umur
dc.institutionauthorBaki, Hakan
dc.identifier.doi10.46384/jmsf.1028180en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.authorwosid-en_US
dc.authorwosid-en_US
dc.authorscopusid6506221116en_US
dc.authorscopusid55515707700en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record