Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorDiker, Oğuz
dc.contributor.authorMoumin, Emre
dc.date.accessioned2024-09-05T11:56:28Z
dc.date.available2024-09-05T11:56:28Z
dc.date.issued2022en_US
dc.date.submitted2022
dc.identifier.citationMoumin, E. (2022). Trakya peyniri olarak Ezine beyaz peynirinin coğrafi işaret özelliklerinin uygunluğunun incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6254
dc.description.abstractPeynirin ilk üretimine ilişkin farklı görüşler bulunmakla birlikte genel olarak peynirin üretilmesinin temel amacına ilişkin olarak sütün taşınabilir bir yapıya dönüştürülmesi ve dayanıklılığın arttırılmasından bahsedilmektedir. Zaman içerisinde özellikle toplumsal göçler ve diğer etkenler doğrultusunda peynir farklı coğrafyalara taşınmış ve kültürel bir değer olarak günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Trakya bölgesinde yer alan Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve Çanakkale illerinde geleneksel peynir üretimi yapılmaktadır. Bu peynirler arasında bu çalışmada Ezine peyniri ele alınmaktadır. Coğrafi işaretli bir peynir olan Ezine beyaz peynirinin karakteristik özellikleri incelenmekte ve belirlenen özelliklere uygun üretim yapılıp yapılmadığı araştırılmaktadır. 8 farklı işletmeden toplanan bazı peynir analizleri ile belirlenen karakteristik özellikler karşılaştırılarak uygunluk tespiti yapılmaktadır. Bu analizler sonucunda Ezine peyniri coğrafi işaret çizelgesine de belirlenen tuz oranının 4 işletmede uygun olduğu, diğer 4 işletmede ise tuz oranının düşük olduğu görülmektedir. 4 işletmede tuz oranının daha düşük olması mevsimsel değişkenlere göre farklılık gösterdiği belirtilmiştir. pH derecesi, kül tayini, toplam asitlik tayini, kuru madde oranı, rutubet tayini, bütün işletmelerde yakın değerler verdiği ve Ezine peyniri için uygun aralıkta olduğu görülmektedir. Ezine peyniri karakterize özellikleri bakımından bölgenin kendine özgü bitki örtüsünde bulunan bitkiler ile beslenen hayvanlardan temin edilen süt ve süt çeşitleri, üretim sürecinde kullanılan yöntemler ve olgunlaşma süreçleri en önemli etkenler olarak öne çıkmaktadır.en_US
dc.description.abstractAlthough there are different opinions about the first production of cheese, it is generally mentioned that the main purpose of cheese production is to transform milk into a portable structure and to increase durability. In time, especially in line with social migrations and other factors, cheese has been moved to different geographies and has continued to exist as a cultural value until today. Traditional cheese production is carried out in the provinces of Kırklareli, Edirne, Tekirdağ and Çanakkale in the Thrace region. Among these cheeses, Ezine cheese is discussed in this study. The characteristic features of Ezine white cheese, which is a geographically indicated cheese, are examined and it is investigated whether production is made in accordance with the determined features. Compliance is determined by comparing the characteristic features determined with some cheese analyzes collected from 8 different businesses. As a result of these analyzes, it is seen that the salt ratio determined in the geographical indication chart of Ezine cheese is appropriate in 4 enterprises, and the salt ratio is low in the other 4 enterprises. It was stated that the lower salt content in 4 enterprises differed according to seasonal variables. It is seen that pH level, ash determination, total acidity determination, dry matter rate, moisture determination, give close values in all enterprises and are in the appropriate range for Ezine cheese. In terms of the characteristic features of Ezine cheese, the most important factors are the milk and milk types obtained from the plants in the region's unique vegetation and the animals fed, the methods used in the production process and the ripening processes.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTrakya bölgesien_US
dc.subjectHayvancılıken_US
dc.subjectSüt ürünlerien_US
dc.subjectEzine Peynirien_US
dc.subjectThrace regionen_US
dc.subjectFarmingen_US
dc.subjectDairy productsen_US
dc.subjectEzine Cheeseen_US
dc.titleTrakya peyniri olarak Ezine beyaz peynirinin coğrafi işaret özelliklerinin uygunluğunun incelenmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation of the suitability of geographical indication characteristics of Ezine white cheese as Thrace cheeseen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarıen_US
dc.institutionauthorMoumin, Emre
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record