dc.contributor.advisor | Zorba, Nükhet Nilüfer | |
dc.contributor.author | Tosun, Melike Nur | |
dc.date.accessioned | 2024-09-05T07:44:55Z | |
dc.date.available | 2024-09-05T07:44:55Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.date.submitted | 2022-08-18 | |
dc.identifier.citation | Tosun, M.N. (2022). Marullarda Clostridium difficile varlığı, yıkama solüsyonları ve modifiye atmosfer paketlemenin etkisinin belirlenmesi. Yayımlanmamış doktora tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12428/6028 | |
dc.description | Bu çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bağımsız Araştırma Birimi tarafından desteklenmiştir.
Proje No: FDK-2021-3454 | en_US |
dc.description.abstract | Çalışmamızda 107 marul örneğinde C. difficile varlığı tespit edilememiştir. Doğal maddelerin C. difficile ATCC 700057, 43593, 1870, 9689, C. perfringens ATCC 12915 ve C. sporogenes ATCC 11437'ye karşı antibakteriyel aktiviteleri agar kuyucuk ve disk difüzyon yöntemleri ile belirlenmiş ve en yüksek zon tarçın esansiyel yağı (TEY) ve çay ağacı esansiyel yağlarında (ÇEY) gözlenmiştir. Etkili bulunan yağların MİK değerleri 0,39- 12,5 (%, v/v) arasında değişkenlik göstermiştir. Tarçın ve çay ağacı yağlarının uçucu yağ profilleri GC-FID-MS ile belirlenmiş ve temel bileşenler tarçın yağında sinnamaldehit (%85,64), çay ağacı yağında 4-terpineol (%83,60) olarak belirlenmiştir. TEY-vankomisin arasındaki sinerjistik aktivite dama tahtası ile belirlenmiş ve FİK değeri 0,51 olarak tespit edilmiştir. TEY ve ÇEY'in tüm konsantrasyonlarının C. difficile'ye karşı antibiyofilm aktivite sergilediği saptanmıştır. TEY'in C.difficile'ye karşı sporisidal aktivitesinin matematiksel modellemesi yapılmış ve veriler en iyi Modifiye Gompertz eşitliği ile tanımlanmıştır. TEY ile asetik asit kombinasyonu (TEY-AA) arasında sinerjistik aktivite belirlenmiştir. 2xMİK (%0,76 TEY+%0,5 AA) konsantrasyondaki TEY-AA'nın 5 dk uygulaması ile 50 ppm NaOCl'nin 15 dk uygulanması marullara inoküle edilen C. difficile'nin uzaklaştırılmasında ve marulların fiziksel, kimyasal özelliklerinin korunmasında en etkin parametreler olmuştur. Modifiye atmosfer paketlenen marullarda inoküle edilen C. difficile sporları 1,3,5,7 ve 10. günlerde canlılığını korumuş fakat azalan O2 konsantrasyonuna rağmen çimlenme gözlenmemiştir. Tarçın esansiyel yağının C. difficile enfeksiyonlarında önleyici veya tedaviye destek ajan olarak kullanılma potansiyeli değerlendirilebilir. Aynı zamanda sporisidal aktivitesinden dolayı sağlık hizmetleri gibi C. difficile açısından riskli olan ortamlarda ve sebzelerin dekontaminasyonunda klora alternatif dezenfektan olarak kullanılabilir. | en_US |
dc.description.abstract | In our study, the presence of C. difficile could not be detected in 107 lettuce samples. Antibacterial activities of natural substances against C. difficile ATCC 700057, 43593, 1870, 9689, C. perfringens ATCC 12915 and C. sporogenes ATCC 11437 were determined by agar well and disc diffusion methods, and the highest zone was observed in cinnamon essential oil (TEY) and tea tree essential oils (TEA). The MIC values of the oils found to be effective varied between 0,39-12,5 (%, v/v). Essential oil profiles of cinnamon and tea tree oils were determined by GC-FID-MS and the main components were determined as cinnamaldehyde (85,64%) in cinnamon oil and 4-terpineol (83,60%) in tea tree oil. The synergistic activity between TEY and vancomycin was determined by checkerboard and the FIC value was determined as 0,51. All concentrations of TEY and TEY were found to exhibit antibiofilm activity against C. difficile. Mathematical modeling of the sporicidal activity of TEY against C. difficile was performed and the data were best described by the Modified Gompertz equation. Synergistic activity was determined between TEY and acetic acid combination (TEY-AA). The most effective parameters for the removal of C. difficile inoculated into lettuce and the preservation of the physical and chemical properties of lettuce. has been. C. difficile spores inoculated in modified atmosphere packed lettuce preserved their viability on days 1,3,5,7 and 10, but no germination was observed despite the decreasing O2 concentration. The potential of using cinnamon essential oil as a preventive or adjunctive agent in C. difficile infections can be evaluated. At the same time, due to its sporicidal activity, it can be used as an alternative disinfectant to chlorine in environments where there is a risk for C. difficile, such as health care services, and in the decontamination of vegetables. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Clostridium difficile | en_US |
dc.subject | Tarçın esansiyel yağı | en_US |
dc.subject | Sporisidal aktivite | en_US |
dc.subject | Yıkama solüsyonu | en_US |
dc.subject | Modifiye atmosfer paketleme | en_US |
dc.subject | Cinnamon essential oil | en_US |
dc.subject | Sporicidal activity | en_US |
dc.subject | Washing solution | en_US |
dc.subject | Modified atmosphere packaging | en_US |
dc.title | Marullarda Clostridium difficile varlığı, yıkama solüsyonları ve modifiye atmosfer paketlemenin etkisinin belirlenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Detection of Clostridium difficile in lettuce and determination of the effect of washing solutions and modified atmosphere packaging | en_US |
dc.type | doctoralThesis | en_US |
dc.department | Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.institutionauthor | Tosun, Melike Nur | |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |