dc.contributor.advisor | Aday, Mehmet Seçkin | |
dc.contributor.author | Erdem, Fatih | |
dc.date.accessioned | 2024-09-05T07:38:00Z | |
dc.date.available | 2024-09-05T07:38:00Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.date.submitted | 2022 | |
dc.identifier.citation | Erdem, F. (2022). Tanelenmiş narın kalite özelliklerinin korunmasında klordioksit ile modifiye atmosfer ambalajlamanın birlikte kullanımı. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12428/6016 | |
dc.description | Bu çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir.
Proje No: FYL-2020-3234 | en_US |
dc.description.abstract | Nar yüksek besin değeri ve içerdiği bileşenler nedeniyle tüketimi giderek artan önemli bir meyvedir. Fakat tanelenmiş nar, depolama süresince istenmeyen birçok değişime uğramakta ve bu nedenle ekonomik kayıplar meydana gelmektedir. Klordioksit meyvelerin raf ömrünün artırılmasında kullanılan kimyasallardan bir tanesi olup, birçok meyvede başarıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle, bu çalışma tanelenmiş nar kalitesi üzerine farklı konsantrasyonlardaki klordioksitin etkinliğinin (5ppm, 10 ppm, 25 ppm, 50 ppm, 100 ppm) pasif modifiye atmosfer ambalajlama ile birlikte kullanımının değerlendirilmesi üzerine yapılmıştır. Bu amaçla; tanelenmiş narların 5 oC de 18 gün boyunca depolanması süresince ambalaj içi gaz kompozisyonu, tekstür, renk, ağırlık kaybı, antosiyanin, fenol, duyusal, suda çözünür kuru madde, pH, titrasyon asitliği, elektrolit sızıntısı ve mikrobiyolojik analizler gerçekleştirilmiştir. Genel olarak, 10 ppm ve üzerindeki konsantrasyonlarda narın kalite özellikleri korunmuş olup, kontrol grubuna göre daha iyi sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç olarak, klordioksit ve modifiye atmosfer teknolojisinin narın raf ömrünün artırılmasında iyi bir seçenek olduğu belirlenmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | Pomegranate is an important fruit that is increasingly consumed due to its high nutritional value and components. However, pomegranate arils undergo many undesirable changes during storage and therefore some economic losses occur. Chlorine dioxide is one of the chemicals used to increase the shelf life of fruits and is used successfully in many fruits. Therefore, this study was carried out to evaluate the effectiveness of different concentrations of chlorine dioxide (5ppm, 10 ppm, 25 ppm, 50 ppm, 100 ppm) and passive modified atmosphere packaging on the quality of pomegranate arils. For this purpose; gas composition, texture, color, weight loss, anthocyanin, phenol, sensory, total soluble solids, pH, titration acidity, electrolyte leakage and microbiological analyzes were carried out during the storage of pomegranates arils at 5 oC for 18 days. Generally, the quality characteristics of the pomegranate arils were preserved at concentrations of 10 ppm and above, and better results were obtained compared to the control group. As a result, it was determined that chlorine dioxide and modified atmosphere packaging are good options for increasing the shelf life of pomegranate. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Nar | en_US |
dc.subject | Klordioksit | en_US |
dc.subject | Raf ömrü | en_US |
dc.subject | Kalite kriterleri | en_US |
dc.subject | Modifiye atmosferde ambalajlama | en_US |
dc.subject | Pomegranate | en_US |
dc.subject | Chlorine dioxide | en_US |
dc.subject | Shelf life | en_US |
dc.subject | Quality criteria | en_US |
dc.subject | Modified atmosphere packaging | en_US |
dc.title | Tanelenmiş narın kalite özelliklerinin korunmasında klordioksit ile modifiye atmosfer ambalajlamanın birlikte kullanımı | en_US |
dc.title.alternative | Combined use of chlorine dioxide and modified atmosphere packaging to maintain quality properties of pomegranate arils | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.institutionauthor | Erdem, Fatih | |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |