Karasu uygulaması ile organik yetiştiricilik yapılan ayvalık çeşidi zeytinliklerinde bazı önemli bitkisel ve pomolojik özellikler ile yaprak besin elementleri içeriklerinin belirlenmesi
Citation
Pehlivan, N.F. (2022). Karasu uygulaması ile organik yetiştiricilik yapılan ayvalık çeşidi zeytinliklerinde bazı önemli bitkisel ve pomolojik özellikler ile yaprak besin elementleri içeriklerinin belirlenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.Abstract
Bu çalışma 2020-2021 yılları arasında Balıkesir ili Burhaniye ilçesi Taylıeli mahallesinde yürütülmüştür. Zeytinyağı üretim tesisinde açığa çıkan zeytin karasuyunun önce lagünlerde bekletilip, sonra bahçelere uygulanmasının çok yıllık etkisi incelenmiştir. Uygulama bahçeleri son 5 yıldır karasu uygulaması yapılan ve yapılmayan organik tarım sertifikasına sahip olan bahçelerden seçilmiştir. Uygulama bahçesine dekara 4 ton karasu uygulanmıştır. Çalışmada yörenin yağlık çeşidi olan Ayvalık zeytin çeşidi kullanılmıştır. Uygulama bahçesi ve kontrol bahçesinde pomolojik özellikler, verim ve yaprak analizi sonuçları incelenmiştir. Sonuç olarak karasu uygulaması sonunda meyve eni, çekirdek eni, 100 meyve ağırlığı, 100 çekirdek ağırlığı olumsuz yönde etkilenmiştir. Meyve boyu, çekirdek boyu, meyve et oranı istatiksel açıdan önemli bir değişiklik olmamıştır. Ancak karasu uygulamasının verim üzerine etkisi olumlu olmuştur. Karasu uygulamaları yapraktaki bitki besin elementlerinden; K, Ca, Mg, Cu, Mn ve Zn içeriklerinin artışına neden olmuştur. Fe ve P içeriklerinin azalmasına neden olmuştur. N ve B içeriklerinde istatistiksel olarak önemli değişikliğe neden olmamıştır. Karasu uygulaması yapılan zeytin ağaçlarının daha iyi geliştiği, sürgün, çiçek ve meyve oluşumunun daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Karasu uygulamasının bahçede toprağın üstünü kaplayan yabancı otların çıkışını hızlandırdığı görülmüştür. Karasuyun, uygun dozda zeytin bahçelerinde uygulanması gübre ihtiyaçlarının belli oranda karşılanmasına katkı yapabilir. This study was conducted in Taylieli district Burhaniye-Balıkesir province between the years 2020-2021. The perennial effects of olive mill wastewater (OMW) released in the olive oil production facility, first kept in the lagoons and then applied to the orchards, were studied. Application orchards have been selected from the gardens that have organic farming certificates with or without OMW application for the last 5 years. 4 tons of OMW per decare was applied to the treatment orchard. In the present study, Ayvalik olive cultivar which is the major oil variety of the region has been chosen. The results of pomological characteristics, yield per tree and leaf analysis were investigated in the treatment orchard and the unapplicated orchard. As a result OMW application, fruit width, seed width, 100 fruit weight and 100 seed weight were negatively affected. Statistically there was no any significant change in fruit size, seed size, fruit flesh ratio. However, the effect of OMW application on yield was positive. OMW application caused an increase in K, Ca, Mg, Cu, Mn and Zn contents which are plant nutrients in the leaves. It caused a decrease in Fe and P contents. It did not cause statistically significant changes in N and B contents. It has been observed that olive trees with OMW application develop better, shoot, flower and fruit formation is more than usual. It has been observed that OMW application accelerates emergence of weeds covering the soil in the field. Application of OMW in olive groves at appropriate doses can contribute to meeting the fertilizer needs to a certain extent.