Kırklareli ilinin balık tüketiminin belirlenmesi
Künye
Tozakçı, S. (2022) Kırklareli ilinin balık tüketiminin belirlenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.Özet
Balık, insan sağlığı açısından çok önemli bir besindir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan, tatlı su ve barajlarının bulunduğu ülkemizde balık tüketiminin belirlenmesi önem oluşturmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışma, Kırklareli ili ve ilçelerinde yaşayan kişilerin balık tüketim miktarı ve alışkanlıklarının bazı değişkenlere göre belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Nicel araştırma kökenli çalışmada alan taraması yönteminden yararlanılmıştır. Çalışmaya 1292 kişi katılarak, anketler uygulanmıştır. Uygulanan anket verileri SPSS 25 istatistiki programı ile analiz edilmiş, betimsel analizler ve ki-kare analizi ile tablo ve grafikler halinde sunulmuştur. Elde edilen bulgulara göre, çalışmaya katılanların verdikleri cevapların en yüksek oranları %42,9'u 39-49 yaş aralığında, %75,4'ü erkek, %72,3'ü evli, %33,4'ü lise mezunu, %27,4'ü çiftçi, %26,2'si 2021-3000 TL aylık gelirine sahip, %60,1'i 3-4 kişilik aile, %52,4 bir ayda 1-2 kez balık tüketen, %76,5'i mevsimine göre balık tercih emektedir. %57,5'i balığı pahalı bulmakta, %85,1'i balığı satın almakta, %53,4'ü pazar tezgâhından temin etmekte, %99,5'i taze olarak tüketmekte, %49,9'u balık almada tazeliğin önemli olduğunu belirtmekte, %39,2'si aile olarak bir öğünde 1001-2000 g balık tüketmekte, %55,7'si kızartma yapmakta, %72,8'i kış mevsiminde ve %25,2'si hamsi tüketmektedir. Ayrıca aylık gelir ile balık tüketim sıklığı ve bir öğünde tüketilen balık miktarı arasında anlamlı bir ilişki varken, aylık gelir ile balık tüketim çeşidi arasında ilişki bulunmamaktadır. Çalışmanın bulguları doğrultusunda, Kırklareli'nin iki ilçesinin Karadeniz'e kıyısının olması, Marmara ve Ege Denizine km olarak uzak olmamasına rağmen balık tüketiminin istenildiği gibi olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu doğrultuda, ilgili kurum ve kuruluşların bu konuda önlem alması ve gerekli bilgilendirilmelerin yapılması, balık tüketimi konusunda farkındalıkların oluşturulması önerilmektedir. Fish is a very important food for human health. It is important to determine fish consumption in our country, which is surrounded by seas on three sides and has fresh water and dams. In this context, this study was carried out to determine the fish consumption amount and habits of people living in Kırklareli province and its districts according to some variables. In the quantitative research-based study, the survey method was used. 1292 people participated in the study and questionnaires were applied. The applied survey data were analyzed with the SPSS 25 statistical program and presented in tables and graphics with descriptive analyzes and chi-square analysis. According to the findings, the highest percentage of the answers given by the participants in the study was between the ages of 39-49, 42,9%, 75,4% were male, 72,3% were married, 33,4% were high school graduates, 27,4% were farmers, 26,2 of them have a monthly income of 2021-3000 TL, 60,1% of them are families of 3-4 people, 52,4% of them consume fish 1-2 times a month, 76,5% prefer fish according to the season. 57,5% find the fish expensive, 85,1% buy the fish, 53,4% buy it from the market stall, 99,5% consume it fresh, 49,9% state that freshness is important in buying fish, 39,2% use it as a family. consumes 1001-2000 g fish in one meal, 55,7% of them fry, 72,8% of them in winter season and 25,2% of them consume anchovy. In addition, while there is a significant relationship between monthly income and frequency of fish consumption and the amount of fish consumed in one meal, there is no relationship between monthly income and type of fish consumption. In line with the findings of the study, it was concluded that although the two districts of Kırklareli have a coast to the Black Sea and are not far from the Marmara and Aegean Seas, fish consumption is not as desired. In this direction, it is recommended that the relevant institutions and organizations take precautions in this regard, provide necessary information and raise awareness about fish consumption.