dc.contributor.advisor | Ekinci, Neslihan | |
dc.contributor.author | Arıkaya, Fekhiye | |
dc.date.accessioned | 2024-02-08T11:44:44Z | |
dc.date.available | 2024-02-08T11:44:44Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.date.submitted | 2022-01-25 | |
dc.identifier.citation | Arıkaya, F. (2022) Hasat sonrası metil salisilat ve modifiye atmosfer paketleme uygulamalarının Çanakkale yöresinde yetiştirilen hünnap meyvelerinin (Ziziphus jujuba Mill.) muhafazası üzerine etkileri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12428/5582 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma hasat sonrası metil salisilat (MeSA) ile modifiye atmosfer paketleme (MAP) uygulamalarının, hünnap meyvelerinin muhafazası üzerine etkilerinin belirlenmesi, muhafaza süresinin uzatılması ve kalite parametrelerinin korunması amacıyla yürütülmüştür. Çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bahçe Bitkileri bölümünde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Çanakkale'de üretici bahçesinde yetiştirilen hünnap meyveleri kullanılmıştır. Meyveler, kontrol grubu dahil olmak üzere 4 farklı gruba ayrılmıştır. Her gruba farklı dozlarda (0,5 mM, 1 mM ve 2 mM) MeSA uygulaması daldırma yöntemi ile 10 dk süre ile uygulanmıştır. Kontrol grubu ise 10 dakika boyunca saf suya daldırılmıştır. Daldırma işleminden sonra fazla suyun uzaklaştırılması için meyveler 30 dk boyunca oda koşullarında kurumaya bırakılmıştır. Kuruyan meyveler 1 günlük ön soğutma işlemine tabii tutulmuştur. MAP uygulaması yapılacak olan meyveler ambalaj materyali ile kaplanmıştır. Meyveler ± 0,5 °C sıcaklıkta ve %90±5,0 oransal nem içeren depo koşullarında 60 gün süre ile muhafaza edilmiştir. Araştırma başlangıcı dahil olmak üzere, 15., 30., 45. ve 60. günlerde meyvelerde; meyve eti sertliği (N), ağırlık kaybı (%), suda çözünebilir kuru madde miktarı (%), pH, titre edilebilir asitlik (%), toplam fenolik bileşik miktarı (GAE mg/100g), kabuk L*değeri, hueo değeri, ambalaj içi O2 ve CO2 bileşeni, etilen miktarı (ppm), tat skalası (1-5), dış görünüş indeksi (1-9), fungal çürüme (%) oranları incelenmiştir. Yapılan araştırmada, 2 mM MeSA uygulamaları meyvedeki biyokimyasal değişimleri ve dolayısı ile olgunlaşmayı yavaşlatarak, depolama süresini uzatmıştır. MAP uygulamaları ise, meyve eti sertliğini koruyarak, ağırlık kayıplarını azaltmış kalite parametrelerinin korunmasında oldukça etkili rol oynamıştır. Ancak MeSA ve MAP uygulamalarının, kombineli gerçekleştirildiği gruplarda daha başarılı sonuçlar elde edilmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | This study was carried out to determine the effects of postharvest methyl salicylate (MeSA) and modified atmosphere packaging (MAP) applications on the preservation of jujube fruits, to extend the storage period and to preserve quality parameters. The study was carried out in Çanakkale Onsekiz Mart University, Department of Horticulture. Jujube fruits grown in the producer's garden in Çanakkale were used in the study. Fruits were divided into 4 different groups, including the control group. Different doses of MeSA (0.5 mM, 1 mM and 2 mM) were applied to each group for 10 minutes by immersion method. The control group was immersed in distilled water for 10 minutes. After immersion, the fruits were left to dry for 30 min at room conditions to remove excess water. Dried fruits were subjected to a 1-day pre-cooling process. The fruits on which MAP will be applied are covered with packaging material. The fruits were stored for 60 days under storage conditions at ± 0.5 °C and 90±5.0% relative humidity. On the 15th, 30th, 45th and 60th days, including the beginning of the research; pulp firmness (N), weight loss (%), water-soluble dry matter content (%), pH, titratable acidity (%), total phenolic compound amount (GAE mg/100g), skin L* value, hueo value, O2 and CO2 component inside the package, ethylene content (ppm), taste scale (1-5), external appearance index (1-9), fungal decay (%) rates were investigated. In the research, 2 mM MeSA applications slowed down the biochemical changes in the fruit and therefore the ripening, and extended the storage period. MAP applications, on the other hand, played a very effective role in the preservation of quality parameters, which reduced weight losses by preserving the firmness of fruit flesh. However, more successful results were obtained in the groups in which MeSA and MAP applications were performed in combination. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Ziziphus jujuba Mill. | en_US |
dc.subject | Metil salisilat | en_US |
dc.subject | Soğukta muhafaza | en_US |
dc.subject | Modifiye atmosfer paketleme | en_US |
dc.subject | Methyl salicylate | en_US |
dc.subject | Cold storage | en_US |
dc.subject | Modified atmosphere packaging | en_US |
dc.title | Hasat sonrası metil salisilat ve modifiye atmosfer paketleme uygulamalarının Çanakkale yöresinde yetiştirilen hünnap meyvelerinin (Ziziphus jujuba Mill.) muhafazası üzerine etkileri | en_US |
dc.title.alternative | The effects of post-harvest methyl salicylate and modified atmosphere packaging applications on the storage of jujuba fruits (Ziziphus jujuba Mill.) grown in Çanakkale region | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.institutionauthor | Arıkaya, Fekhiye | |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |