Suni kursak sütü ve kefir ile beslemenin güvercin yavrularında büyüme üzerine etkileri
Abstract
Bu çalışma ile çıkış sonrası yapay olarak büyütülen güvercin yavrularına suni kursak sütü ile birlikte kefir sunumunun büyüme ve bazı kan parametreleri üzerine olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini Posta, Mardin ve Dolapçı ırkından 10'ar çift olacak şekilde 60 baş güvercin ve bu ebeveynlerden doğal kuluçka ile elde edilen 72 yavru oluşturmuştur. Denemeye alınan yavrular ebeveynlerinin ürettiği kursak sütüyle beslenen Kontrol grubu (KON, n=24), suni kurak sütüyle elde beslenen grup (SKS, n=24) ve suni kursak sütüyle birlikte kefir tüketen grup (SKEF, n=24) olmak üzere 3 gruba ayrıldılar. Yavrular ilk 3 gün ebeveynleri tarafından beslendi ve bu süreçte ebeveynleri tarafından üretilen kursak sütünü tükettiler. Çıkım sonrası 3. gün ebeveynleri tarafından beslenen yavruların kursaklarındaki kursak sütleri şırınga yardımıyla örneklendi. Toplanan kursak sütü örnekleri üzerinde analizler yapılarak kimyasal bileşimi, canlı bakteri (TCAN), laktik asit (LAB), küf ve maya düzeyleri belirlendi. SKS ve SKEF grubundaki yavrular 3. Gün ayrılarak 28 günlük yaşa kadar elle beslendiler. KON grubundaki yavrular ise 28 günlük yaşa kadar ebeveynleri tarafından beslendiler. Yavruların canlı ağırlık (CA) ve yem tüketimleri 28 gün boyunca günlük olarak takip edildi. Yirmisekiz günlük yaşa gelen yavruların kanat venalarından kan örneği alınarak total protein (TP), total kolesterol (CHOL), glikoz (GLU), albumin (ALB), Aspartat aminotransferaz (AST) ve Alanin aminotransferaz (ALT) analizleri ticari kitler aracılığıyla spektrofotometrik yöntem kullanılarak gerçekleştirildi. Sonuç olarak elde suni kursak sütüyle ve suni kursak sütüne ilaveten kefirle beslenen yavruların canlı ağırlık artışı ebeveynleri tarafından beslenenlere göre daha düşük kalmıştır. Suni kursak sütüne kefir ilavesi sadece Posta ırkı yavrularda suni kursak sütüyle beslemeye göre CA artışını önemli düzeyde iyileştirmiştir. Kursak sütünün kimyasal bileşimi güvercin ırkına göre değişmezken, Posta ırkında daha yüksek miktarda laktik asit bakteri popülasyonu belirlenmiştir. AST dışındaki serum parametreleri ırka göre önemli düzeyde farklılaşırken, TP ve ALB besleme uygulamalarından etkilenmiştir (P?0.05). En yüksek TP değerine KON grubu sahipken, en düşük ALB değerine SKS grubu sahip olmuştur. In this study, it was aimed to determine the effects of artificial crop milk and kefir on growth and some blood parameters of pigeons reared artificially after hatching. The animal material of the study consisted of 10 pairs of 60 pigeons from Posta, Mardin, and Dolapçı breeds and 72 squabs obtained from these parents by natural hatching. The squabs included in the experiment were divided into 3 groups: the control group fed with crop milk produced by their parents (CON, n=24), the group fed with artificial crop milk (ACM, n=24), and the group consuming kefir with artificial crop milk (AKEF, n=24). The squabs were fed by their parents for the first 3 days and consumed the crop milk produced by their parents during this period. On the 3rd day after hatching, the crop milk in the crops of the offspring fed by their parents was sampled with the help of a plastic syringe. Chemical composition, live bacteria (TCAN), lactic acid bacteria (LAB), mold, and yeast levels were determined by analyzing the collected crop milk samples. The squabs in the ACM and AKEF groups were separated on the 3 days after hatching and hand fed until 28 days of age. The squabs in the CON group were fed by their parents until 28 days of age. The live weight (LW) and feed intake of the squabs were recorded daily for 28 days. Total protein (TP), total cholesterol (CHOL), glucose (GLU), albumin (ALB), aspartate aminotransferase (AST), and alanineaminotransferase (ALT) analyses were performed using a spectrophotometric method with commercial kits by taking blood samples from the wing veins of the squabs when they were 28 days old. As a result of this study, the live weight of squabs fed with artificial crop milk and fed with artificial crop milkand kefir remained lower than those reared by their parents. The addition of kefir to artificial crop milk significantly increasedlive weightgain compared to feeding with artificial crop milk in Posta breeds. While the chemical composition of the crop milk is changed by breed, it was determined that contains a higher amount of lactic acid bacteria in the Posta breed.While serum parameters other than AST differed significantly by race, TP and ALB were affected by feeding practices (P?0.05). CON group had the highest TP concentration, while ACM group had the lowest ALB concentration.
URI
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=nLNfCsWgUluh5T2iyudShtLiaB92LplLWeSiNFRHLfKTYZMq28Nr74MFxeCmqMOthttps://hdl.handle.net/20.500.12428/5191