Farklı kuru maddeli mısır hasılı kullanılarak oluşturulan toplam karışım rasyonu silajlarının fermentasyon özelliklerinin belirlenmesi
Abstract
Bu çalışmada farklı kuru madde içeriğine sahip mısır hasılı kullanılarak hazırlanan toplam karışım rasyonlarının (TKR) silolanmasıyla oluşturulan silajların kalite özellikleri ve aerobik stabiliteleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda iki farklı kuru madde (KM) düzeyine sahip mısır hasılı ile TKR'ler hazırlanıp iki gruba ayrılmıştır. Birinci grup silolanmadan bırakılarak 5 gün boyunca aerobik stabilite testine tabi tutulmuş, ikinci grup ise 45 gün silolandıktan sonra aynı süre ile aerobik stabilite testine tabi tutulmuştur. Beş tekerrürlü olarak oluşturulan TKR'lerin silo içi sıcaklıklarının takibi 30 dk'lık aralıklarla dataloggerlar aracılığıyla ölçülmüştür. Bu süreç boyunca kimyasal analizler, pH ve mikrobiyolojik analizler gerçekleştirilmiştir. TKR örneklerinde grup ve gün bakımından pH, kuru madde (KM), ham protein (HP), ham kül (HK), asit çözücülerde çözünmeyen lif (ADF), asit çözücülerde çözünmeyen lignin (ADL) önemli düzeyde etkili bulunurken (P?0.05), pH, HP, ADL ve KM değerleri grup x gün interaksiyonu bakımından önemli düzeyde etkili bulunmuştur (P?0.05). Anaerobik fermentasyon sonucu silolanmayan gruptaki TKR'lerin pH düzeyleri günlerin ilerlemesine bağlı olarak yükselmiştir (P?0.05). En düşük pH değeri silolanan gruptaki TKR'lerde bulunmuş ve aerobik stabilite testi boyunca değerler sabit kalmıştır. Silolanmayan TKR'lerde aerobik bozulmanın çok hızlı gerçekleşmesinden dolayı maya, küf ve aerobik bakteri (AB) düzeyleri >109 log 10 cfu/g olarak bulunmasıyla doğru sayım yapılamayarak istatiksel analizler gerçekleştirilememiştir. Silolanan gruptaki düşük kuru maddeli (DKM) TKR'de maya ve aerobik bakteri düzeyi yüksek kuru maddeli (YKM) gruba göre daha yüksek bulunarak iki silaj arasında önemli farklılıklar tespit edilmiştir (P?0.05). Aerobik stabilite testi süresince silolanan gruptaki TKR'lerde sıcaklık değişimi güven aralığı değerlerinde kalırken (P>0.05), silolanmayan gruptaki TKR'lerin sıcaklık değişimlerinde istatistiksel açıdan önemli farklar bulunmuştur (P?0.05). Sonuç olarak silolanmayan toplam karışım rasyon silajlarında (TKRS) çok hızlı bozulma göstermiş, TKRS'lerin silolanması aerobik stabilite ömrünü uzatmıştır. In this study, it was aimed to investigate the effects on the quality characteristics and aerobic stability of silages formed by ensiling the total mixture rations prepared using corn product with different dry matter content. In this context, TMRs were prepared with corn product with two different DM levels and divided into two groups. The first group was left unensilaged and subjected to the aerobic stability test for 5 days, and the second group was subjected to the aerobic stability test for the same period after being ensiled for 45 days. In-silo temperatures of the TMRs, which were created with five replications, were monitored by dataloggers at 30-minute intervals. During this process, chemical analyzes, pH and microbiological analyzes were carried out. While pH, DM, CP, CA, ADF, ADL were found to be significantly effective in terms of group and day in TMR samples (P?0.05), pH, CP, ADL and DM values were found to be significantly effective in terms of group x day interaction (P?0.05). The pH levels of TMRs in the group that were not ensiled as a result of anaerobic fermentation increased as the days progressed (P?0.05). The lowest pH value was found in the TMRs in the ensiled group and the values remained constant throughout the aerobic stability test. Due to the rapid occurrence of aerobic degradation in non-ensilaged TMRs, accurate counting could not be performed, with yeast, mold and aerobic bacteria (AB) levels >109 log 10 cfu/g, and statistical analyzes could not be performed. Yeast and aerobic bacteria levels were found to be higher in low dry matter (LDM) TKR in the ensiled group than in the high dry matter (HDM) group, and significant differences were detected between the two silages (P?0.05). During the aerobic stability test, the temperature change in the TMRs in the ensiled group remained within the confidence interval values (P>0.05), while there were statistically significant differences in the temperature changes of the TMRs in the non-ensilaged group (P?0.05). As a result, non-ensilaged total mix ration silages (TMRS) deteriorated very rapidly, ensiling TMRSs extends aerobic stability life.
URI
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=nLNfCsWgUluh5T2iyudShi4u6FCzk0KmxZdYax1BjgBLldhbuTZKkAZLV6_pkSUUhttps://hdl.handle.net/20.500.12428/5190