Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorAlatürk, Fırat
dc.contributor.authorSarı, Hatice Simay
dc.date.accessioned2023-12-11T20:03:07Z
dc.date.available2023-12-11T20:03:07Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=nLNfCsWgUluh5T2iyudShiM0HFbVHHZfjp5KTtvaeaFDuk2RpoPycaj_fr7wc7pE
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/5055
dc.description.abstractBu çalışma buğday ve arpa tarlalarına ait anızların miktarlarını, bileşimi ve ot kalitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2021-2022 yetiştirme döneminde Çanakkale'de yürütülmüştür. Araştırmada buğday ve arpa tarlalarından alınan anız örneklerinin yaş ve kuru anız verimleri, bileşimi (sap, yaprak, başak ve yabancı ot oranları) ile bunların üretmiş oldukları otun kalitesi (ham protein, ham kül, NDF, ADF, ADL, TSBM, ME, SE ve NE enerji değerleri) incelenmiştir. Yapılan çalışmanın sonucunda; ortalama anız verimleri 297,5 kg/da olarak gerçekleşmiştir. Arpa tarlalarının ortalama kuru anız verimleri buğday anızlarına göre %5,7 daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Ortalama anız kuru madde oranı %86,8 olmuştur. Her iki bitki türüne ait anızın %43,83'ü sap, %45,19'u yaprak, %5,24'ü başak ve %5,76'sı yabancı otlardan oluşmuştur. Anızların ortalama ham protein %9,9, ham kül %10,9, NDF %65,5, ADF %45,7 ve ADL oranları ise %7,7 olmuştur. Toplam sindirilebilir besin madde oranları ortalama %55,6 olurken, arpa anızın enerji değerleri daha yüksek bulunmuştur. Bu araştırmanın sonucunda; arpa tarlalarından elde edilen anızın besin madde kapsamı hayvan besleme açısından buğday anızına nazaran daha iyi özelliklere sahip olduğu ortaya çıkmıştır.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the yield, compositions and quality of forage of wheat and barley stubbles collected from the harvested fields of the above-mentioned crops in Canakkale. The experiment was carried out in Çanakkale during the crop sowing seasons in 2021 and 2022. In this study, the yield, compositions (ratios of stalk, leaf, weed and spike), along with the quality of forage (crude protein, crude ash, NDF, ADF, ADL, TDN, ME, DE and the energy values of NE) of fresh and dry stubbles, taken from wheat and barley fields, were investigated. An average of 297.5 kg/da stubble yields were obtained as the result of this study. Consequently, it has been revealed that the average dry stubble yields of barley fields were 5.7% higher than that of the wheat stubbles. Hence, the average stubble dry matter ratio was recorded as 86.8%. It is concluded that the 43.83%, 45.19%, 5.24% and 5.76% of the stubbles of both crop species formed the stalk, leaf, spike and weed, respectively. The average crude protein, crude ash, NDF, ADF and ADL ratios of the stubbles were noted as 9.9%, 10.9%, 65.5%, 45.7% and 7.7%, respectively. The energy values of barley stubble were found to be higher, while the total digestible nutrients were recorded as an average of 55.6%. The overall results of this study showed that the nutrient content of stubbles obtained from barley harvested fields has better properties in terms of animal nutrition as compared to the stubbles obtained from the harvested fields of wheat.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleÇanakkale'de buğday ve arpa yetiştirilen alanlarda anız verimi ve kalitesinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of stubble yield and quality in wheat and barley growing areas in Çanakkaleen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentÇOMÜ, Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage54en_US
dc.institutionauthorSarı, Hatice Simay
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid825256en_US


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record