Farklı su stresi koşullarında yetiştirilen acı biberde verim ve kalite parametrelerinin belirlenmesi
Özet
Bitkiler yetiştirme periyodu boyunca birçok olumsuz çevre şartları ile karşı karşıya kalmaktadır. Son yıllarda meydana gelen ve farklı tedbirler almamızı gerektiren kuraklık, bu olumsuz koşulların başında gelmektedir. Aynı zamanda bitkiler, maruz kalacakları olumsuz koşullara karşı bazı biyokimyasal bileşikler de sentezlemektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yannda birçok hastalığa karşı direnç kazandıran bu bileşikler, yetiştiricilik döneminde bitkilerin karşılaşacağı olumsuz çevre koşullarında artış göstermektedir. Bu sebeple, farklı su stresi koşullarında yetiştirilen turşuluk acı biberde verim ve bazı biyokimyasal bileşenlerdeki değişimleri belirlemek amacıyla yürütülen bu çalışmada; tam sulama (%100 sulama) ile birlikte iki farklı su stresi seviyesi (%70 ve %30 sulama) uygulanmıştır. Bu çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi serasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 10 litrelik saksılar kullanılarak, herbir saksıda bir bitki olacak şekilde 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Sulama suyu miktarları garvimetrik olarak belirlenerek kontrol ve su kısıtı uygulamaları yaklaşık olarak 3 ay boyunca devam etmiştir. Araştırma sonunda bitki başına verim kontrol uygulamasında (%100 sulama) 363,58 g elde edilirken, herbir su kısıtı uygulamasında sırasıyla 250,14 ve 109,33 g turşuluk acı biber hasat edilmiştir. Toplam fenolik madde miktarları su stresi ile birlikte artış göstermiş, tam sulama suyu uygulanan deneme konusunda 0,535 mg/g belirlenirken hafif su stresine maruz kalan bitkilerde 0,726 mg/g ve ağır su stresine maruz kalan deneme konusunda 0,850 mg/g' a kadar artış gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca, toplam flavanoidler ve antioksidant madde miktarları artan su stresi ile birlikte artış göstermiştir. Deneme konularından elde edilen flavanoid madde miktarları sırasıyla 0,134, 0,196 ve 0,205 mg/g bulunurken; DPPH yöntemi ile belirlenen antioksidan miktarları artan su stresi ile birlikte diğer biyokimyasal bileşenlerde olduğu gibi miktar olarak artmıştır. Bu sonuçlara göre, turşuluk acı biber yetiştiriciliğinde bitkilerin maruz kalacağı su eksikliğinde verim miktarı azalmış ancak bazı biyokimyasal bileşiklerde ise artış meydana geldiği belirlenmiştir. Throughout the cultivation period, plants are exposed to numerous adverse environmental conditions. In recent years, drought, which requires various measures to be taken, stands out as one of these unfavorable conditions. Additionally, plants synthesize certain biochemical compounds in response to the adverse conditions they will encounter. These compounds, which not only strengthen the immune system but also provide resistance against various diseases, tend to increase under the negative environmental conditions that plants will face during the cultivation period. Therefore, in this study conducted to determine changes in yield and some biochemical components in pickling pepper grown under different water stress conditions, two different water stress levels (%70 and %30 irrigation) were applied alongside full irrigation (%100 irrigation). This study was carried out at Çanakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Agriculture greenhouse. The research was conducted with four replications, each consisting of one plant in 10-liter pots. Irrigation water amounts were determined gravimetrically, and control and water restriction applications continued for approximately 3 months. At the end of the research, while a yield of 363.58 g per plant was obtained in the control application (%100 irrigation), 250.14 g and 109.33 g of pickling pepper were harvested in each water restriction application, respectively. Total phenolic compound amounts increased along with water stress; while 0.535 mg/g was determined in the trial with full irrigation, it increased to 0.726 mg/g in plants subjected to mild water stress and up to 0.850 mg/g in the trial subjected to severe water stress. Moreover, total flavonoid and antioxidant compound amounts increased with increasing water stress. The amounts of flavonoid compounds obtained from the trial treatments were found to be 0.134, 0.196, and 0.205 mg/g, respectively, while the antioxidant amounts determined by the DPPH method increased with increasing water stress, just like other biochemical components. According to these results, although the yield of pickling pepper decreased under water deficiency, an increase was observed in certain biochemical compounds in its cultivation.
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=nLNfCsWgUluh5T2iyudShtZ6BjnDD-guQk9DfhtGkLn9ULzzgIRzNbHv3zZVZ2o4https://hdl.handle.net/20.500.12428/5042