dc.contributor.advisor | Yiğit, Murat | |
dc.contributor.author | Eyüboğlu, Onur | |
dc.date.accessioned | 2023-12-11T20:03:04Z | |
dc.date.available | 2023-12-11T20:03:04Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.uri | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=nLNfCsWgUluh5T2iyudShjCmawup9ed95kpo9rxvzx3cVJPcO4MqXmoy2DXvjBP_ | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12428/5022 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, çipura (Sparus aurata) ve Avrupa levreğinin (Dicentrarchus labrax) larva döneminde canlı yem tüketim oranlarının karşılaştırmalı bir değerlendirmesini yapmıştır. Ticari ölçekli bir deniz kuluçkahanesinde 2021-2022 üretim döneminde canlı yem olarak rotifer (Brachionus plicatilis) ve artemia (Artemia salina) ile çalışmada dört tank çipura ve dört levrek larva grubu kullanılmıştır. Elde edilen veriler larva dönemindeki yem tüketim miktarları ile larva sonrası döneme geçiş dönemindeki yem tüketim miktarları karşılaştırılarak oransal olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmadaki bulgular, çipura larvalarına kıyasla levrek için daha yüksek rotifer ve artemia tüketim oranlarını ortaya koymuştur. Şartlar altında levrek larvalarının çipura larvalarına göre %15,44 daha fazla rotifer ve %37,82 daha fazla artemi tükettiği, bunun da çipura larvalarına göre levreklerin rotifer tüketiminde 1,18 kat, artemia tüketiminde 1,61 kat artışa karşılık geldiği kaydedilmiştir. Çipura larva tanklarında levrek koşullarından daha yüksek sıcaklık aralığına rağmen, levrek larvalarının sıcaklıktan bağımsız olarak levrek larvalarına göre daha yüksek miktarlarda rotifer ve artemia tüketmesi, larva beslenmesinin türe özgü doğasını kanıtlamaktadır. Ticari ölçekte yürütülen bu çalışmanın sonuçları, deniz ürünleri yetiştiriciliğinde çipura ve levrek larva üretimi için besleme protokollerinin oluşturulması ve yatırım ve işletme maliyetlerinin tahmin edilmesi açısından kuluçkahane işletmeciliğine faydalı veriler sunmaktadır. | en_US |
dc.description.abstract | The present study conducted a comparative evaluation of live feed consumption rates in gilthead seabream (Sparus aurata) and European seabass (Dicentrarchus labrax) during the larval phase. In a commercial scale marine hatchery, four tanks of seabream and four seabass larvae groups were used in the study with rotifer (Brachionus plicatilis) and artemia (Artemia salina) as live feed during the production period of 2021-2022. The data obtained were evaluated proportionally by comparing the feed consumption amounts in the larval period and the transition period to the postlarva stage. The findings in the present study revealed higher rotifer and artemia consumption rates for seabass compared to the seabream larvae. It has been noted that the seabass larvae consumed 15.44% more rotifers and 37.82% more artemia than the seabream larvae which corresponded to 1.18-fold increment in rotifer consumption and 1.61-fold in artemia consumption levels for the seabass over the seabream larvae under the conditions applied in this study. Despite the higher temperature range in the seabream larvae tanks than the seabass conditions, seabass larvae consumed higher amounts of rotifer and artemia, irrespective of temperature compared to the seabass larvae, which evidenced the species-specific nature of larvae feeding. The results of this study conducted at commercial scale provide useful data for hatchery management in terms of establishment of feeding protocols for seabream and seabass larvae production and estimation of investment and operational costs in marine aquaculture business. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Çipura, Levrek, larval üretim, yemleme yönetimi, kuluçkahane yönetimi, Sparus aurata, Dicentrarchus labrax | en_US |
dc.subject | Gilthead seabream, European seabass, larvae culture, feeding management, hatchery management, Sparus aurata, Dicentrarchus labrax | en_US |
dc.subject | Su Ürünleri | en_US |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Deniz kuluçkahanesinde larval dönemde canlı yem tüketim oranlarının belirlenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Determination of live feed consumption rates during the larval period in marine hatchery | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | ÇOMÜ, Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 66 | en_US |
dc.institutionauthor | Eyüboğlu, Onur | |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
dc.identifier.yoktezid | 824100 | en_US |