Çalışanların fiziksel risk etmenlerine yönelik maruz kalma algısının istatistiksel olarak değerlendirilmesi
Abstract
Bu araştırma, Gıda fabrikasında görev yapan l çalışanlarının iş yerlerinde karşılaşabilecekleri fiziksel risk faktörlerini belirlemek ve bu risk faktörleri ile çalışanların tanımlayıcı özellikleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Toplamda 400 işletme çalışanına sosyo-demografik özelliklerini ve mesleki risk faktörlerini içeren bir anket formu uygulanmıştır. Verilerin analizi için SPSS 27.0 istatistik paket programı tercih edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi için frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, T testi ve Anova testi gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Bulgular, %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Sonuçlar, işyerinde çalışanlarının karşılaştıkları fiziksel risk faktörlerinin yüksek olduğunu göstermektedir. Eğitimler ve alınan önlemlere rağmen, çalışma ortamında mesleki risklerle ilgili yeterli düzeyde önlem alınmadığı ortaya çıkmıştır. Çalışanların maruz kaldığı risk faktörlerinin yaşa, cinsiyete, eğitim düzeyine, mesleki risklerle ilgili eğitim alma durumuna, mesleki risklerle ilgili bilgilendirilme durumuna ve alınan önlem düzeyine bağlı olarak farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ancak birimin çalışma süresiyle ilişkili olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. This research was carried out in order to examine the data between the characteristics that determine the physical risk criteria that the provincial employees working in the Food Factory may encounter in their workplaces and the characteristics that include the prevalence of this risk. A questionnaire formula including socio-demographic characteristics and consumer risk factors was administered to 400 business employees in total. SPSS 27.0 statistical package program was preferred for data analysis. For the evaluation of the data, expansion target such as frequency, percentage, mean, standard deviation, T test and Anova test were used. The findings were evaluated as 95% confidence interval and 5% efficiency level. The results show that the physical risk parameters faced by the employees in the workplaces are high. Despite the trainings and measures to be taken, it has been revealed that adequate precautions are not taken regarding the risks in the working environment. It has been determined that the risk factors that employees are exposed to are depending on life, gender, education level, training expenses related to occupational risks, information prevention filters related to industrial risks and the level of precautions taken. However, it was achieved because it could not be obtained with the operating time of the unit.
URI
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=nLNfCsWgUluh5T2iyudShiI7-CIDerioh6oMFZkFOiJ6bLl7Z-dr_mlG3zvYccz5https://hdl.handle.net/20.500.12428/4851