Farklı sulama koşullarında yetiştirilen biberin gelişme ve verimi üzerine rizobakterilerin etkisi
Abstract
Bu çalışma bitki gelişimini teşvik eden rizobakterilerin farklı sulama koşulları altında yetiştirilen biber bitkilerinin gelişimi ve meyve verimine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bitkisel materyal olarak "Bursa kıl" acı biber çeşidi (Capsicum annuum L.) kullanılmıştır. Her tekerrürde 4 sulama düzeyi (%0, %33, %66 ve %100) uygulanmıştır. Sulama 4 gün arayla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada azot bağlayıcı, fosfor çözücü, indol asetik asit üretici ve yüksek 1-aminosiklopropan 1-karboksilat (ACC) deaminaz aktivitesi gösteren bakteri suşlarından oluşan dörtlü bakteri (Pseudomonas fluorescens RCG77, Bacillus subtilis RCG11, Rhodococcus erythropolis RCG9, Bacillus subtlis RC631) esaslı biyoformülasyon (konsorsiyum) kullanılmıştır. Biber fidelerinin saksılara dikiminden sonra köklerine uygulanan rizobakterilerin bitkiye olan etkileri (meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, suda çözünebilir kuru madde miktarı, meyve rengi, yaprak alanı, membran sızıntısı miktarı, kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, kök boyu, kök kuru madde miktarı) araştırılmıştır. Su kısıtı ile meydana gelen kuraklık stresi biberde bitki büyüme ve gelişmesini olumsuz etkilemiştir. Bakteri uygulaması; kök boyu ve meyve boyu için %66 sulama grubunda, meyve ağırlığı ve meyve rengi için %100 ve suda çözünür kuru madde miktarı için %0 üzerinde önemli istatistiki farklılıklar meydana getirmiştir. Yapılan analiz sonuçları göz önüne alındığında, rizobakteri uygulamasının sulama kısıtı altında yetiştirilen bitkilerin verim ve gelişimi üzerine olumlu etkide bulunduğu tespit edilmiştir. In this study, it is aimed to increase the fruit yield of pepper plants grown under different irrigation conditions of rhizobacteria that promote plant breeders. "Bursa bristle" hot pepper variety (Capsicum annuum L.) was used as herbal material. 4 irrigation levels (%0, %33, %66 and %100) were applied at each replication. Irrigation was carried out 4 days apart. A quartet of bacteria (Pseudomonas fluorescens RCG77, Bacillus subtilis RCG11, Rhodococcus erythropolis RCG9, Bacillus subtlis RC631) based bioformulation consisting of this nitrogen fixer, phosphorus solvent, indole acetic acid producer and bacterial strains showing high 1-aminocyclopropane1-carboxylate (ACC) deaminase properties were used (consortium). After planting the pepper seedlings in pots, the effects of rhizobacteria placed on the plant roots on the plant (fruit weight, fruit width, fruit length, soluble dry matter, fruit color, leaf area, membrane leakage, root fresh weight, root dry weight, root length and root dry matter content) was investigated. Drought stress caused by water restrictions adversely affected plant growth and development in pepper. Bacteria application; had significant statistical results on root length and fruit length at %66, for fruit weight and for fruit color at 100%, and for water-soluble dry matter content at 0%. When all the results of analyses were considered, it was determined that rhizobacteria application had positive effects on plants grown under water restrictions.
URI
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=nLNfCsWgUluh5T2iyudShiNeBwl_RIqwJYybLkjrU5C_S10gceamLerOks6woFUBhttps://hdl.handle.net/20.500.12428/4639