Topraksız hasıl üretimi ve kullanım olanaklarının geliştirilmesi
Citation
Türkmen, O. S. (2016) Topraksız hasıl üretimi ve kullanım olanaklarının geliştirilmesi . Yayımlanmamış doktora tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.Abstract
Bu doktora tezindeki çalışmalar, üç konu altında toplanmıştır. İlk konu olan
tohumluğun belirlenmesi çalışmalarında tür, çeşit seçimi, hasat zamanı ve tohumluk
miktarı üzerinde durulmuştur. Tür seçimi için üç tahıl türünün (arpa, buğday ve tritikale)
ve dört farklı hasat zamanındaki (4.,7.,10 ve 13. günler) hasıl performansları incelenmiştir.
Çeşit seçimi için farklı araştırma enstitülerinden temin edilen 24 farklı arpa çeşidi
incelenmiştir. Tohumluk miktarında ise 3 farklı arpa tohumluk miktarının (4, 5 ve 6 kg/m2)
hasıl yem verimi üzerine etkisi incelenmiştir. İkinci olarak; besleme çalışmalarında üç
farklı laktasyon döneminde (laktasyon başı, ortası ve sonu) Türk Saanen keçilerinde farklı
oranlarda kullanılan hasılın (% 100 hasıl, % 50 hasıl+% 50 kuru ot ve % 100 kuru ot) süt
verimi ve kalitesi, kan, dışkı ve canlı ağırlık parametreleri üzerine etkisi incelenmiştir. Son
çalışmada ise farklı ses titreşimleri ve ışık kalitesinden oluşan çevre faktörlerinin arpa
tohumlarının çimlenmesi üzerine etkileri irdelenmiştir.
İlk çalışmada yedinci günde hasat edilen arpa hasılının sürgün (155,0 g) ve kök
(723,2 g kök) verimi bakımından diğer tahıl türlerinden üstün olduğu tespit edilmiştir.
Arpa çeşitleri arasında kalite ve verim performansları açısından önemli farklar
belirlenirken (p>0,01) Sladoran, Epona ve Sur çeşitleri en yüksek sürgün yaş ağırlığına,
Özdemir çeşidi ise en yüksek sürgün kuru ağırlığına sahip olmuştur. Bira sanayisi için
geliştirilen çeşitlerin sürgün uzunluğu bakımından üstün, protein oranı yönünden düşük
olduğu tespit edilmiştir. Farklı oranda hasılla beslenen keçilerin süt verimleri, canlı
ağırlıkları, kan parametreleri arasında önemli fark bulunmazken, süt yağı bakımından tam
hasıl grubunda düşüş tespit edilmiştir. Çevresel uygulamalarda, karanlık ortamda elde
edilen arpa hasıllarının yaş sürgün ağırlığı ve sürgün uzunluğunun daha yüksek olduğu
viii
tespit edilmiştir. Çimlenme esnasında uygulanan ses vibrasyonları arasında 320 Hz ve
5120 Hz ses frekansının arpa fide boyları üzerinde kısalmaya ve 1280 Hz ile 2560 Hz ses
titreşimlerinin çimlenme esnasında arpa boyları üzerinde uzamaya neden olduğu tespit
edilmiştir. The studies in this Ph.D. dissertation are given in three subject. The first issue the
covered choice of appropriate species, varieties, harvest time and seed rate. Three cereals
(barley, wheat and triticale) and four harvest times (4, 7, 10 and 13 days) were evaluated to
determine hydroponic production performance. Twenty four different barley varieties
obtained from different research institutes were grown for the selection of varieties. Three
different seed rates (4, 5 and 6 kg / m2) were investigated to determine for green fodder
yield. The second issue was on the feeding of Turkish Saanen goats in three different
lactation (lactation beginning, middle and end) focusing on the effect of green fodder ratios
(100% fodder, 50% fodder + 50% hay and 100% hay) on milk yield, blood, feces, and the
effect on body weight parameters. In the last study audible sound vibrations and light
quality were evaluated on the germination of barley seeds.
Seventh day harvested barley gave the highest shoot (155,0 g) and root (723,2 g)
yield. Among barley varieties significant differences were found in terms of quality and
yield (p> 0,01). Sladoran, Epona and Sur had the highest shoot fresh weight, while
Ozdemir had the highest shoot dry weight. The brewing industry varieties were superior to
the other in terms of shoot length while they had the lowest protein content. There was no
significant differences of milk yield, blood parameters and live weight but a decrease in
milk fat was determined in 100% fodder group. Dark germination conditions yielded
higher shoot weight and shoot length. 320 Hz and 5120 Hz sound vibrations had negative
effects whereas 2560 Hz and 1280 Hz vibrations caused elongation on the barley length.